Адреса
Головне бюро ГО «ФУНДАЦІЯ СУСПІЛЬНІСТЬ»
04050, Україна, Київ
вул. Академіка Ромоданова (Пугачова) 6/29, оф.45

Електронна пошта
souspilnistfoundation@gmail.com

Телефони
+38 044 483 03 72
+38 044 483 57 33

10 січня відбулася презентація “Національна ідентичність в боротьбі проти загарбників”

Духовні скарби нашої землі дають предковічну силу українським воїнам гнати ворогів, саме про це наголошувалося в National Press Club Ukraine   під час обговорення  «Національна ідентичність в боротьбі проти загарбників» і, зокрема, української живої спадщини – кобзарсько-лірницької традиції, яку в грудні 2022 року було занесено до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України і яка може стати до репрезентативного списку ЮНЕСКО.

Цей культурний пласт зберігся  завдяки його носіям – спільноті кобзарів та лірників, оповідачів, музичних виконавців і нині передається від майстра до учня. Журналісти і діячі культури у своїх виступах зазначили, що кобзарство і співана поезія  є сполучною ниткою поколінь, яка обєднує сторінки національної історії та культури.

Кінорежисер, бандурист і лірник Олесь Санін розповів про особливості  виконавського мистецтва, культурні коди, історію становлення  та сучасні виклики для мистців.

А очільник гурту «Хорея Козацька», кобзар, бандурист і лірник Тарас Компаніченко  підкреслив, що ця культурна традиція є дуже глибокою та водночас модерною і поділився піснями, які він виконує нашим бійцям на передовій.  Коли ворог каже, що нас, українців, не існує –  ми йому відповідаємо національною ідентичністю в якій живе  героїзм, самопожертва, взаємодопомога, діалог, фізичне та духовне, громадянська відповідальність.

За сприяння IMS та Медійної програми України.