Адреса
Головне бюро ГО «ФУНДАЦІЯ СУСПІЛЬНІСТЬ»
04050, Україна, Київ
вул. Академіка Ромоданова (Пугачова) 6/29, оф.45

Електронна пошта
souspilnistfoundation@gmail.com

Телефони
+38 044 483 03 72
+38 044 483 57 33

Експерти обговорили загрози та шляхи розвитку для Суспільного мовлення

25 лютого на платформі Zoom відбулася експертна дискусія «Суспільне мовлення: як продовжити ефективну реформу?».

Подію провела «Фундація Суспільність» за сприяння «Інтерньюз-Україна», «Детектора медіа» та Незалежної медійної.

Метою заходу став експертний аналіз викликів  та загроз для системи Суспільного мовлення в 2021 році, обговорення можливих шляхів продовження реформи СМ, збереження динаміки перетворень і налагодження ефективної співпраці нового складу Наглядової ради та правління НСТУ, забезпечення сталої незалежності Суспільного мовника в Україні.

До заходу долучилися: Світлана Остапа, голова Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України, Зураб Аласанія, голова правління НСТУ, Вадим Міський, член наглядової ради Суспільного, Тарас Шевченко, заступник міністра культури та інформаційної політики, Дмитро Хоркін, генеральний продюсер Українського радіо, Ірина Славінська, продюсерка радіо “Культура”, Олексій Харченко, член наглядової ради Суспільного, Ігор Розкладай, заступник директора Центра демократії та верховенства права, головний експерт з медійного права, Наталія Лигачова, шеф-редакторка інтернет-видання “Детектор медіа”, Микита Потураєв, голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Постійною загрозою для продовження реформи Суспільного експерти  назвали нестабільне фінансування, урізання бюджету НСТУ, а також конкуренція з боку олігархічних медіа. Серед нинішніх ризиків – можливе втручання ззовні на вибори  голови правління Суспільного мовника, які відбудуться цьогоріч навесні.

«У мене все-таки є внутрішнє переконання, що більшість членів Наглядової ради НСТУ стійкі; розуміють, що це за реформа (суспільного мовлення, – ред.), що вона означає для України, і що без суспільного мовлення в умовах олігархічного мовлення в Україні ми не побудуємо демократичну країну», – зауважила Світлана Остапа.

Серед кроків до подальшого ефективного провадження реформи експерти назвали навчання членів Наглядової Ради НСТУ, зокрема корпоративному управлінню, провадження просвітницької діяльності, спрямованої на забезпечення невтручання влади в управління суспільного мовника,  рух у межах визначеної стратегії розвитку, діджиталізація та визначення нових показників для вимірювання рейтингу Суспільного.

«Зараз основне питання у рейтингу, і можна говорити про неконкурентноспроможність. Наше велике завдання – прихильників реформи – створити іншу дискусію про те, як ми створюємо систему мірил успіху Суспільного (окрім рейтингу). Це і рівень довіри  аудиторії, і рівень донесення до людей різних політичних вподобань, якість наративу», – сказала Наталія Гуменюк.

«Існує питання, як наростити аудиторію. На обговорення я б виніс тему, яким ми бачимо свого  глядача – не до якого глядача ми хочемо достукатися, і яка роль Суспільного у освітній, просвітницькій діяльності. Але також варто виходити з позиції цифр», – зазначив Олексій Харченко.

Стежте за новинами на сайті та Фейсбук-сторінці «Фундації Суспільність», аби дізнаватися про нові заходи для медійників.