Адреса
Головне бюро ГО «ФУНДАЦІЯ СУСПІЛЬНІСТЬ»
04050, Україна, Київ
вул. Академіка Ромоданова (Пугачова) 6/29, оф.45

Електронна пошта
souspilnistfoundation@gmail.com

Телефони
+38 044 483 03 72
+38 044 483 57 33

Робота фіксерів як стратегічна ціль в інформаційній обороні України

На фоні новин про можливу ескалацію воєнного конфлікту Росією у відрядження в Україну приїжджають все більше закордонних журналістів. Працювати в українських контекстах їм допомагають фіксери.

Хто такі фіксери, в чому полягають їхні завдання, і як правильно організувати роботу воєнкор, власник і засновник Donbas Frontliner, фіксер The New York Times Андрій Дубчак і воєнкор 5 каналу Євгенія Китаїва розповідали під час першого етапу Школи фіксерів від Souspilnist Foundation.

Слайд галереїСлайд галереї

Фіксер — це місцевий найманий координатор (провідник), який допомагає організувати робочий процес журналістам, фотографам і знімальним групам телеканалів під час їхніх закордонних відряджень.

Серед завдань фіксерів:

  • допомагати отримати акредитацію ООС,
  • складати план перебування та маршрутний лист,
  • мати прямі контакти пресофіцерів і командирів локальних підрозділів і комунікувати з ними,
  • зважувати безпекові ризики: що можна й не можна фіксувати, аби не наражати на небезпеку військових та/або цивільних,
  • за потреби надавати першу домедичну допомогу,
  • бути перекладачем/-ою
  • та керуватися журналісткою етикою.

На сьогодні більша частина війни точиться в інформполі, ескалація можлива. І робота фіксерів виконує стратегічну ціль — це частина великої інформаційної оборони України, — відзначив Андрій Дубчак.

Євгенія Китаїва розповіла план підготовки до поїздки у зону воєнних дій кореспондентів: порядок отримання акредитації ООС, збору інформації, вміст рюкзака, перелік необхідної техніки та засобів захисту.

Робота у зонах воєнних дій пов’язана з багатьма ризиками, які важливо зважувати. Першим етапом підготовки має бути зважене чітке рішення поїхати. І найголовніше, що важливо розуміти: жоден матеріал не вартує життя, – зазначила воєнкор.

40 українських журналістів отримали знання теоретичної основи роботи фіксерів. А вже 12 лютого відбудеться практичний етап Школи фіксерів. Медіатренерка Інституту масової інформації Ірина Земляна проведе інтенсивний вишкіл із безпеки журналістів.