Адреса
Головне бюро ГО «ФУНДАЦІЯ СУСПІЛЬНІСТЬ»
04050, Україна, Київ
вул. Академіка Ромоданова (Пугачова) 6/29, оф.45

Електронна пошта
souspilnistfoundation@gmail.com

Телефони
+38 044 483 03 72
+38 044 483 57 33

Спільна заява Міністерства культури та інформаційної політики України, Міністерства оборони України та представників ЗМІ

Мінкультури та інформаційної політики, Міноборони та Медіарух зробили спільну заяву щодо роботи журналістів у висвітленні російської агресії проти України.  

Сторони визначили важливість роботи медійників і нагадали, що задля Перемоги слід дотримуватися балансу між доступом преси до подій і безпекою держави.

Зокрема йдеться про те, що журналісти можуть збирати інформацію на місцях відразу після обстрілів. При цьому  оприлюднювати зроблені фото та відео на місці ведення бойових дій можна через 12 годин – для військових об’єктів, через 3 години – для цивільних. 

Повний текст заяви:

Спільна заява Міністерства культури та інформаційної політики України, Міністерства оборони України та представників ЗМІ

Українська держава високо цінує самовіддану роботу журналістів, професійність і безстрашність у висвітленні російської агресії проти України.  

Шість тисяч акредитованих журналістів з моменту повномасштабного вторгнення російських окупантів – це не просто автори унікальних новин, важливих розслідувань та репортажів, це люди, які глибоко обізнані у відповідній сфері та працюють в екстремальних, небезпечних умовах. Разом з нашими захисниками України вони потрапляють у засідки та під обстріли на передовій, ризикують життям  і здоров’ям задля інформування суспільства про реальні події, що відбуваються в Україні під час російської агресії. Безпека та захист журналістів є основою свободи слова. Тому держава здійснює всі необхідні заходи для безпеки журналістів: усі органи влади об’єдналися та працюють разом задля створення сприятливих умов для провадження професійної діяльності журналістів. 

Задля створення комфортних умов для провадження професійної діяльності журналістів у містах Києві та Львові працюють медіа-хаби. На базі УНІА «Укрінформ» відбуваються регулярні брифінги представників Міноборони, Збройних Сил України, МВС, ДСНС, оперативно надається офіційна інформація, у першу чергу Генеральним штабом ЗСУ, а також через прес-офіцерів Збройних Сил України, мобільні прес групи, що працюють у зоні бойових дій. 

Запроваджується механізм забезпечення рівних можливостей для всіх засобів масової інформації висвітлювати російську агресію проти України та подвиги наших Героїв, що боронять Україну від загарбників. 

При цьому важливо пам’ятати, що триває війна і задля Перемоги слід дотримуватися балансу між доступом преси до подій і безпекою держави. Тому звертаємося до всіх представників четвертої влади із закликом неухильно дотримуватися наказу Головнокомандувача Збройних Сил України генерала Валерія Залужного від 3 березня 2022 року № 73, яким встановлено порядок допуску представників засобів масової інформації на військові об’єкти у районі ведення бойових дій на період воєнного стану. 

Зокрема, документом визначено алгоритм дій командувачів видів (сил), командирів військових частин і підрозділів Збройних Сил України під час роботи з представниками цивільних засобів масової інформації. 

Також, визначено порядок акредитації журналістів національних та іноземних медіа, правила роботи представника засобу масової інформації у районі ведення бойових дій. 

У районі ведення бойових дій на військові об’єкти можуть бути допущені виключно акредитовані представники ЗМІ з дозволу командира підрозділу. 

Вказаним наказом також затверджено Правила роботи представника засобу масової інформації у районі ведення бойових дій, з якими особисто ознайомлюються представники ЗМІ під час видачі їм прес-карти. 

У разі порушення цих Правил відбуватиметься скасування акредитації відповідних представників ЗМІ. Ми закликаємо журналістів уникати розголошення інформації, що може призвести до обізнаності противника про дії Сил оборони та негативно вплинути на хід виконання завдань за призначенням. 

Військовим адміністраціям рекомендовано надавати більше інформації ЗМІ про руйнування, спричинені діями ворога, не пізніше ніж 1 день після події. 

Представники влади та журналістської спільноти «Медіарух» дійшли згоди, що задля дотримання всіх необхідних безпекових умов журналісти можуть збирати інформацію на місцях відразу після обстрілів. При цьому  дозволяється оприлюднення зроблених фото та відео представниками ЗМІ та журналістами щодо подій на місці ведення бойових дій по завершенню 12 годин для військових об’єктів, через 3 години – для цивільних об’єктів. 

З метою запровадження системного діалогу та сприяння здійсненню професійної діяльності журналістів під час воєнного стану Міністерство культури та інформаційної політики України спільно з Міністерством оборони України систематично проводитимуть зустрічі із представниками ЗМІ. 

Разом переможемо! 

Довідково: Медіарух – спільнота, що об’єднала журналістів провідних українських медіа, журналістів-розслідувачів та експертів медійних громадських організацій.

5 лютого 2019 року було започатковано Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір». Першими підписантами меморандуму Медіаруху стали «UA:Перший», «Українське радіо», «Громадське радіо», ІА «Укрінформ», ІА «Інтерфакс-Україна», Liga.net, «Дзеркало тижня. Україна», НВ, «Цензор.нет», 5 канал, «Український тиждень», Opinion, низка регіональних медіа, громадські організації Незалежна медійна рада, «Детектор медіа», Інститут масової інформації, «Інтерньюз Україна», Центр демократії та верховенства права, «Фундація Суспільність», Національна асоціація медіа, «Донецький інститут інформації», «Інститут демократії імені Пилипа Орлика», Центр прав людини Zmina, згодом доєднались «Букви», інші організації та окремі журналісти — загалом понад 70 учасників. 

16 листопада 2021 року представники провідних медіа закликали журналістів об’єднуватися у професійну спільноту для протистояння політичному та комерційному тиску на свободу слова. Ініціаторами заяви виступили 29 журналістів та експертів, їхні імена доступні за посиланням.

Фото: PavelDorogoy/Depositphotos