Адреса
Головне бюро ГО «ФУНДАЦІЯ СУСПІЛЬНІСТЬ»
04050, Україна, Київ
вул. Академіка Ромоданова (Пугачова) 6/29, оф.45

Електронна пошта
souspilnistfoundation@gmail.com

Телефони
+38 044 483 03 72
+38 044 483 57 33

Журналістика у час війни. Поради американського спецкора Кіта Річбурга

Американський журналіст Кіт Річбург — директор Центру журналістики і медіа Гонконгського університету, писав про війни у Сомалі, Афганістані, Іраку, геноцид у Руанді, арабо-ізраїльське протистояння. Ставав фіналістом Пулітцерівської премії.

29 березня американський журналіст провів тренінг для українських журналістів.

Модерувала захід медіаекспертка Юлія Гриценко.

Наводимо головні тези із тренінгу Кіта Річбурга про принципи роботи журналістів у воєнних конфліктах.

Бути правдивими – наш обов’язок.

Важко бути об’єктивним, розповідаючи про війну у своїй країні. Це непросто емоційно, бо стосується рідних, друзів, сусідів. Але бути правдивими, безпристрасним – наш обов’язок. На чиєму ви боці? На боці правди.

Завжди питайте себе – звідки я беру інформацію? Джерело має бути назване, авторитетне, незалежне. Залучайте до роботи власкорів на місцях.

Не ведіться на те, що приємно чути. «Росія програє», «Їхній наступ захлинувся», «Путін не зміг узяти Київ». Це можуть бути спекуляції. Звідки ми знаємо про плани Росії? Може, саме такою і була їхня тактика: зруйнувати українські міста. Як вони це зробили у Грозному (столиця Чечні була розбомблена окупантами під час другої російсько-чеченської війни).

Перевіряйте інформацію.

Цифровий світ надає багато можливостей. Потрібно ретельно перевіряти інформацію. Якщо працюєте в полі, перешліть файли редакції, нехай це зроблять колеги. Не зважайте, що хтось раніше виклав матеріал у мережу. Краще витратити більше часу на перевірку і лише потім опублікувати.

У телекомпанії CNN є кілька принципів, як перевіряти відео на достовірність:

  • переконайтеся, що відеозапис свіжий, знятий недавно;
  • за геолокацією з’ясуйте, де він зроблений;
  • співставте різні кадри, переконайтеся, що зйомка велася в одному місці;
  • порівняйте відеоряд із супутниковою картою місцевості.

Подбайте про безпеку.

Будьте обережні. Жодна історія не вартує вашого життя.

Журналіст може потрапити в полон. Не зберігайте фото та відео на телефоні. Видаліть програму розпізнавання обличчя. Подбайте про ліки, які вам необхідні, майте змінний одяг. Щодня тримайте контакт із кількома друзями. Важливі телефони запишіть окремо, можна на руці.

Крім фізичної безпеки, треба дбати про емоційний стан. Українські журналісти щодня бачать жахливі злочини. У них може виникнути посттравматичний синдром. Не треба вдавати, що вас це не зачіпає. Маєте розуміти, як почуваєтеся насправді. Ментальне здоров’я так само важливе, як і фізичне.

Перед тим, як опублікувати фото загиблої людини, з’ясуйте, ким вона була.

Журналістка газети The New York Times зробила знімок сім’ї, яка загинула від вибуху в українському місті. Знайшла батька цієї родини, попросила розказати його історію і дозволити надрукувати фото. Воно вийшло на першій шпальті.

Залишайтеся людиною.

Відкладіть камеру, якщо можете допомогти іншим.

Дотримуйтеся правил воєнного часу.

Коли керівництво держави та ваші військові просять не виставляти світлини та відео з місць вибухів, варто дотримуватись цих правил. Ваші пости можуть нашкодити. Потім напишете про це історію. Або книгу.

Ви не можете поставити перед людиною, яка пережила страшні події, мікрофон і почати розмову.

Вона ще раз проживе те, що з нею сталося. Знайдіть безпечне місце для спілкування. Проведіть якийсь час поряд, поговоріть. Скажіть, що її історія – цінна. А те, що трапилося з нею,  – важливе. Покажіть, що вам не все одно. Можете запропонувати допомогу.

Переглянути відеозапис зустрічі:

Кіт Річбург, професор журналістики в Гонконзі, колишній кореспондент The Washington Post. Очолював бюро газети в Парижі, Гонконгу, Джакарті, Найробі, Манілі, Пекіні, Шанхаї та Нью-Йорку. Нині оглядач The Post, співавтор Global Opinions.

Отримав премію Джорджа Полка. Ця нагорода заснована в пам’ять про кореспондента CBS, який був убитий в 1948 році при зйомках громадянської війни у Греції. Також нагороджений премією Національної асоціації чорношкірих журналістів. Фіналіст Пулітцерівської премії за репортаж з Африки. Автор книги «За межами Америки: зустріч чорношкірої людини з Африкою».

Постійний доповідач та модератор на наукових конференціях та медіа-панелях по всьому світу. Нещодавно був доповідачем в Україні в рамках Програми спікерів посольства США.

Подію організувала Фундація «Суспільність» за сприяння Національної асоціації медіа.