Адреса
Головне бюро ГО «ФУНДАЦІЯ СУСПІЛЬНІСТЬ»
04050, Україна, Київ
вул. Академіка Ромоданова (Пугачова) 6/29, оф.45

Електронна пошта
souspilnistfoundation@gmail.com

Телефони
+38 044 483 03 72
+38 044 483 57 33

Теодора Делл про відвагу українських журналістів та майбутні виклики

Форум «Воєнні медіавиклики-2024:СТІЙКІСТЬ» – це партнерська підтримка, 36 годинний інтелектуальний марафон, понад 100 крутих учасників, 42 унікальних спікерів, ярмарка вакансій, особливі відзнаки, втілення інноваційних ідей, нон – стоп творчі колаборації, практичні кейси, гарячі дискусії, пошуки нових імпактів професії, тепле мережування і запрошені особливі партнери та гості.

Цього року на Форумі виступила з вітальним словом і поспілкувалася з учасниками заступниця директора USAID в Україні Теодора Делл. У своїй промові вона зазначила, що їй важливо бути на зібранні серед вже авторитетних журналістів та тих, хто ще починає свій шлях в професії. Теодора Делл наголосила, що у 2022-му, 2023-му, 2024-му роках українські журналісти продемонстрували, яким може бути найвищий рівень журналістики у світі. Бо вони розповідають світові правду про Україну. Ризикуючи своїм життям, щоб надати перші свідчення війни, допомагаючи запобігти зловживанням владою, порушенням прав людини та військовим злочинам. «Ваша відданість розкриттю правди та її поширенню у світі нічим іншим як з відвагою, і це має величезну ціну», підкреслила вона. – 91 медіапрофесіонал втратив своє життя, а 30 були захопленні російськими силами. Ми визнаємо, що місія незалежної заснованої на фактах журналістики в України є більш важливою ніж будь коли».

Свідченням цьому, за словами пані Делл, є й те, що у 2022 році спеціальну Пулітцерівську премію було вручено українським журналістам, як групі, «За їхню мужність, витривалість на відданість у висвітлені подій під час жорстокого вторгнення Володимира Путіна в їхню країну та його пропагандистської війни». У 2023 році найвищу відзнаку, яку присуджує Пулітцерівський комітет, «За служіння суспільству» отримали Василіса Степаненко, Євгеній Малолєтка, Мстислав Чернов та Лорі Гіннант за їхню мужню роботу в Маріуполі, яке перебувало в облозі. Ми знаємо, що Василіса випускниця Хабу для журналістів. А у 2024 році, «20 днів у Маріуполі» отримав Оскар за найкращий документальний фільм тієї ж команди, яка стала свідком масового вбивства мирних жителів під час вторгнення Росії в Україну.

«Підтримка українського медіасектору України залишається пріоритетом для USAID. З 2018 року ми підтримали через нашу медіапрограму понад 500 організацій в Україні і підготували понад 5 тисяч журналістів. USAID також фінансує Програму психологічної підтримки, яка надається Фундацією «Суспільність». Її отримали близько 60 редакцій. Це лише перший крок, але він надважливий», – акцентувала Теодора Делл.

Згадуючи молодих журналістів, які вже отримали запрошення на роботу в медіа і є новими силами в редакціях, пані Делл зазначила, що вони є тією першою лінією оборони проти дезінформаційної війни. Вона подякувала українським журналістам за високе служіння суспільним інтересам і наголосила, що американський народ стоїть пліч-о-пліч з Україною в цій війні.