Адреса
Головне бюро ГО «ФУНДАЦІЯ СУСПІЛЬНІСТЬ»
04050, Україна, Київ
вул. Академіка Ромоданова (Пугачова) 6/29, оф.45

Електронна пошта
souspilnistfoundation@gmail.com

Телефони
+38 044 483 03 72
+38 044 483 57 33

Потенціал для життєстійкості редакцій і журналістів

Непрості виклики часто несуть і нові можливості. Пандемія COVID-19, а перед тим — початок бойових дій у країні, схоже, спонукали багатьох — як на рівні організацій, так і на персональному — визнати важливу роль психічного здоров’я. 

За дослідженнями, кожна четверта людина у світі впродовж життя переживає проблеми психічного здоров’я, й так чи інакше вони стосуються кожного з нас. Тож повинна бути можливість говорити про це, звертатися за підтримкою та отримувати якісну допомогу.

І хоч труднощі психічного здоров’я можуть виникнути на певному етапі життя в кожного, деякі професії посилюють вразливість людини і потребують пильнішої уваги у питанні зміцнення психічного благополуччя. Зокрема це стосується журналістів, чия робота часто пов’язана з тиском, а стрес є найбільшою проблемою охорони здоров’я, яка стосується працівників медіасектору (National Union of Journalists,NUJ, Британія).

Багатозадачність, нестабільний та інтенсивний робочий графік, фокус на емоційно складних темах, напади та цькування через професійну діяльність — ці особливості роботи журналіста можуть викликати значний стрес, посилювати тривогу, сприяти емоційному вигоранню, погіршувати фізичне та психічне здоров’я.

Попри серйозність викликів, ми можемо мати вплив, коли йдеться про підвищення стійкості вже у короткостроковій перспективі.

Дві ключові складові, що сприяють зміцненню психічного здоров’я і не потребують значних фінансових інвестицій:

  1. зміцнення психологічної стійкості (відновлюваності, здатності справлятися з труднощами та зростати) на персональному рівні;
  2. створення підтримуючого середовища та людиноорієнтованих процесів на роботі.

Більш розгорнуто про це ми писали в матеріалі “Як журналісту/редакції дбати про ментальне здоров’я та корпоративні комунікації” у рекомендаціях Незалежної медійної ради. А зараз маємо чим поділитись у практичній площині.

У 2020 на платформі “Фундації Суспільність” ми запустили онлайн-курс CareYou для редакцій і громадських організацій, направлений на розвиток компетенцій турботи про себе та свою команду на роботі, керування тривогою та стресом для редакцій і громадських організацій.

За відгуками учасників, інформація і техніки, які пропонувалися під час програми, дозволили краще розуміти складові психічного здоров’я і те, як його можна якісного підтримувати. При цьому також був запит на ширші програми, які б допомагали та супроводжували у створенні підтримуючого середовища якщо не на рівні редакції, то на рівні спільноти.

Тож на початку 2021 року стартували з новою програмою “12 місяців стійкості”, яка дозволила  започаткувати традицію створення груп взаємодопомоги для журналістів в Україні.

Групи рівних — своєрідна планета двосторонньої взаємодії. Це унікальне середовище, адже тут є можливість надавати підтримку і отримувати її. Саме двостороння взаємодія відрізняє підтримку в групі рівних від інших форм допомоги (психологічної, консультаційної тощо). Підтримка рівний рівному передбачає обмін знаннями, досвідом чи практичною допомогою між собою.

Дослідження кажуть, що така група підвищує здатність учасника справлятися з професійними труднощами, підвищує психологічну компетентність і стійкість.

Важливо наголосити, що групи взаємодопомоги журналістів — об’єднання фахівців, які мають схожий характер роботи і щоденних викликів. Це неформальні групи, які створюються як на рівні редакції, так і за ознакою приналежності до фаху журналіста. Це вільний простір для спілкування, обміну досвідом і взаємопідтримки без “вищого керівництва” чи інших впливів. 

Ця група зустрічається регулярно раз або двічі на місяць, аби обговорити, проаналізувати професійні ситуації, поділитися знаннями і досвідом, створюючи таким чином середовище довіри та професійної, і людської загалом, підтримки. Так досягаються кілька ключових цілей:

  • поліпшення якості роботи та задоволення нею;
  • покращення емоційного стану, профілактика професійного вигорання.

Тож підтримуйте зв’язок, а не уникайте — це те, що допомагає віднайти сили та надію, бути більш впевненими у подоланні подальших стресових моментів.

Анастасія Ніжнік, консультантка-психотерапевтка методу КПТ

Андрій Сидоренко, керівник програми CareYou “Фундації Суспільність”

“Фундація Суспільність” упроваджує рубрику “Блоги”. Погляди, які висловлюють автори блогів, передають позицію та думки власне авторів.