Адреса
Головне бюро ГО «ФУНДАЦІЯ СУСПІЛЬНІСТЬ»
04050, Україна, Київ
вул. Академіка Ромоданова (Пугачова) 6/29, оф.45

Електронна пошта
souspilnistfoundation@gmail.com

Телефони
+38 044 483 03 72
+38 044 483 57 33

«Безкарність вбиває»: акція солідарності медіаспільноти до дня памʼяті Георгія Гонгадзе

16 вересня 2000 року група правоохоронців викрала журналіста та засновника видання «Українська правда» Георгія Гонгадзе. Його понівечене тіло без голови знайшли в листопаді цього ж року в лісі в Київській області.

Сьогодні минає 22 роки від цих жахливих подій. За цей час завдяки невпинним зусиллям родини Гонгадзе, журналістської спільноти та міжнародним організаціям вдалося досягти часткового правосуддя. Усі виконавці злочину понесли покарання. Однак замовника вбивства Георгія Гонгадзе офіційно так і не названо.

На жаль, смерть Гонгадзе – один із найрезонансніших, але не єдиний випадок насильницької смерті українського журналіста. 20 липня 2016 року в Києві було вбито журналіста Павла Шеремета. Розслідування щодо замовників убивства Павла Шеремета досі триває.

4 травня 2019 року в Черкасах жорстоко побили журналіста Вадима Комарова. Після 46 днів у комі чоловік помер. Злочин досі лишається нерозкритим, а виконавці й замовники — непокараними.

Ми вимагаємо від влади:

  • встановити й покарати замовників вбивства Георгія Гонгадзе, зокрема дати чітку відповідь щодо причетності до замовлення вбивства колишнього президента Леоніда Кучми;
  • встановити й покарати замовників і виконавців убивства Павла Шеремета, а також пришвидшити розслідування щодо замовників та виконавців убивств журналістів, які до цього часу залишаються офіційно не встановленими;
  • підвищити ефективність розслідування кримінальних злочинів проти українських журналістів, забезпечити журналістам ефективний захист та належний рівень безпеки.

Сьогодні ми також згадуємо 38 наших колег-журналістів, яких убили в Україні російські військові з початку повномасштабного вторгнення РФ в цьому році. З них вісім журналістів було убито під час виконання ними професійних обов’язків. 

Ми закликаємо українські правоохоронні органи оперативно розслідувати всі ці вбивства, які є воєнними злочинами РФ, і забезпечити правосуддя не лише на рівні України, але й докласти всіх зусиль, аби російські злочинці сіли на лаву міжнародного трибуналу. 

Україна воює за свою незалежність. Українці щодня платять життям за те, щоб суспільство жило в демократичній державі з верховенством права. 

Після перемоги Україна відбудовуватиме своє життя і принципово важливо, щоб усі вбивці героїв — воїнів, журналістів, активістів — понесли покарання. 

Безкарність вбиває.