Адреса
Головне бюро ГО «ФУНДАЦІЯ СУСПІЛЬНІСТЬ»
04050, Україна, Київ
вул. Академіка Ромоданова (Пугачова) 6/29, оф.45

Електронна пошта
souspilnistfoundation@gmail.com

Телефони
+38 044 483 03 72
+38 044 483 57 33

Незалежна медійна рада засуджує тиск органів влади на Юрія Бутусова та наголошує на саморегулюванні як адекватній альтернативі розв’язання суперечливих ситуацій у медіасекторі

28 листопада Державне бюро розслідувань оприлюднило повідомлення про «перевірку законності дій» головного редактора інтернет-видання «Цензор.НЕТ» Юрія Бутусова. Хоча вказане повідомлення досить швидко було дезавуйоване самим бюро, Незалежна медійна рада звертає увагу на таке. 

Самі по собі обставини створення оприлюдненого паном Бутусовим відео можуть бути перевірені правоохоронними органами. З іншого боку, в журналістському середовищі зараз ведеться дискусія щодо етичності таких дій головреда «Цензор.НЕТ». Проте форма й зміст згаданого повідомлення ДБР суперечать як законодавству, так і практиці правоохоронних органів щодо інформування громадськості про свою роботу. Адже воно містить ознаки порушення презумпції невинуватості та норм Цивільного кодексу щодо використання імені особи (ст. 296). Крім того, згадана в повідомленні стаття 437 КК України («Планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни») може стосуватися лише осіб, які юридично або фактично можуть впливати на військові формування чи воєнізовані структури, що очевидно не стосується цієї ситуації.

Зважаючи на те, що таке повідомлення ДБР з’явилося незабаром після словесного конфлікту Юрія Бутусова з Президентом України минулої п’ятниці, ці дії бюро можуть посіяти сумніви щодо його політичної незалежності та професійності.

Зі свого боку Незалежна медійна рада заявляє про доцільність використання наявних ініціатив саморегулювання в медійному просторі для розв’язання цієї та подібних спірних ситуацій.

Медійне саморегулювання здатне самостійно відреагувати на суть проблемної ситуації без створення неправомірного тиску з боку держави та уникаючи зайвої політизації. Органи журналістського саморегулювання та експертизи покликані розглядати неоднозначні дії журналістів та керівників медіа, які можуть уплинути на їхніх читачів або аудиторію.