Адреса
Головне бюро ГО «ФУНДАЦІЯ СУСПІЛЬНІСТЬ»
04050, Україна, Київ
вул. Академіка Ромоданова (Пугачова) 6/29, оф.45

Електронна пошта
souspilnistfoundation@gmail.com

Телефони
+38 044 483 03 72
+38 044 483 57 33

Медійники Миколаївської області навчилися висвітлювати можливу ескалацію воєнного конфлікту

В умовах загрози ескалації воєнного конфлікту Росією українським медійникам украй важливо бути інформаційно озброєними, аби не поширювати паніку чи маніпуляції. Особливо актуально на сьогодні це для репортерів південних регіонів України, які межують з окупованим Кримом, де також стоїть армія РФ.

Як писати про воєнний конфлікт, не потрапити на гачок дезінформації та дбати про власну безпеку та безпеку інших 29 листопада навчали медійників Миколаївської області під час онлайн-обговорення «Можлива ескалація конфлікту: як висвітлювати та уникати помилок».

Спікерами стали: Дмитро Тузов, журналіст, ведучий радіо НВ, медіаексперт ГО “Фундація “Суспільність”, член Незалежної медійної ради, Роман Головенко, медіаюрист, член Незалежної медійної ради, Ігор Соловей, керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики України, Марія Сагайдак, аналітикиня Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики України, Марічка Варєнікова, репортерка The New York Times, Павло Моісеєв, медіаексперт, секретар Незалежної медійної ради.

Модерувала зустріч Олена Шахова, координаторка освітніх проектів Фундації Суспільність, керівниця Souspilnist Academy.

Слайд галереїСлайд галереїСлайд галереїСлайд галереї

Дмитро Тузов відзначив, що цілі фейків у політичній площині:

  • перенесення відповідальності на іншу сторону;
  • створення хаосу;
  • нагромадження версій (часто абсурдних), що збиває з пантелику людей;
  • знищення довіри, рейтингу;
  • політична дестабілізація.

Завдання медійників – не допускати поширення (про)російських фейків. Спростування неправдивої інформації буде пізніше, а наслідки для України можуть настати вже негайно, – додав спікер.

«Поінформований – отже озброєний» у контексті нових можливих загроз для України звучить не абстрактно, а реально, – зауважила Марія Сагайдак.

Експертка презентувала для учасників зустрічі брошуру для цивільного населення «У разі надзвичайної ситуації або війни», розроблену Центром стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки разом із Державною службою з надзвичайних ситуацій, Міністерством оборони, Апаратом Головнокомандувача Збройних Сил України та громадськими організаціями.

Якщо ж говорити власне про те, якими принципами керуватися у своїй роботі медійникам під час надзвичайної ситуації чи війни, важливо ставити фокус на точність поширюваної інформації, зазначив Роман Головенко.

Точність інформації забезпечується:

  • перевіркою достовірності джерел інформації;
  • наданням переваги першоджерелам;
  • перевіркою інформації в кількох джерелах;
  • перевіркою документів чи документальних свідчень;
  • за можливості підтвердженням подій очевидцями;
  • вичиткою матеріалів для усунення можливих помилок у назвах, іменах, датах, місцях тощо.

За умови роботи в зоні конфлікту на передній план також виходить безпека. Йдеться не лише про особисту безпеку журналістів, а й про безпеку людей, з якими ви працюєте, і військових. Потрібно в кожній окремій ситуації зважати на умови та розуміти, наскільки важливо зараз відзняти матеріал, – додала Марічка Варєнікова.

При цьому редакціям вкрай важливо бути фізично присутніми на територіях, де розгортається воєнний конфлікт, отримання інформацію з російських джерел призводить до її викривлення. Інформацію може передавати як власний кореспондент, так іноземний кор чи місцеві журналісти.

Коли ми не згадуємо про окуповані території, вони на психологічному рівні зникають для населення. На такому ґрунті Росії легко поширювати маніпуляції, – відзначив Павло Моісеєв.

У контексті протидії ворожим наративам важливо розуміти, що робота з протидії інформаційним загрозам не даремна.

За вісім років ми забули про «ВКонтакте», «Одноклассники» і прямі трансляції російських медіа в українському інформпросторі. Те, що пишуть в Росії про Україну, там і залишається, – зазначив Ігор Соловей.

Робота продовжується. Незабаром ми анонсуємо зустрічі-обговорення «Можлива ескалація конфлікту: як висвітлювати та уникати помилок» для медійників інших південних регіонів України.

Ця подія стала можливою завдяки нашому спільному проєкту між Фундацією Суспільність, Центром демократії та верховенства права та міжнародною організацією Internews, що впроваджує «Медійну програму в Україні» за фінансування Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації.