Адреса
Головне бюро ГО «ФУНДАЦІЯ СУСПІЛЬНІСТЬ»
04050, Україна, Київ
вул. Академіка Ромоданова (Пугачова) 6/29, оф.45

Електронна пошта
souspilnistfoundation@gmail.com

Телефони
+38 044 483 03 72
+38 044 483 57 33

Прес-реліз. Росія відповідальна за скоєння актів геноциду в Україні, попереджає знаковий правовий звіт

У безпрецедентному звіті понад 35 незалежних експертів з міжнародного права, геноциду та Східної Європи зазначають, що Росія як держава несе відповідальність за порушення Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього 1948 року, однією з Високих Договірних Сторін якої вона є, разом з 151 іншими державами. Звіт також містить висновок про те, що існує серйозний ризик скоєння геноциду, що тягне за собою відповідальність всіх держав запобігати йому, відповідно до Статті I Конвенції про геноцид.

У звіті детально обґрунтовуються всі висновки на основі міжнародного права та відповідного міжнародного договору, який є джерелом правових зобов’язань, – Конвенції про геноцид –  в рамках якої оцінювалися наявні докази. Звіт підкріплено думками низки експертів, у тому числі деяких із найповажніших світових авторитетів у сфері права, таких як, пан посол Алан Рок, професор Грегорі Стентон, пан посол Девід Шефер.

Створення цього звіту було ініційоване доктором Азімом Ібрагімом, директором Інституту стратегії та політики «New lines», після відвідування ним України задля власноручного розслідування воєнних злочинів та високоповажним Ірвіном Котлером, який є міжнародним головою Центру із захисту прав людини Рауля Валленберга. Цей звіт публікується наступним після минулорічного новаторського звіту про геноцид уйгурів.

Доктор Ібрагім, який у 2019 році був визнаний лауреатом Премії міжнародної асоціації вчених, які вивчають питання геноциду,  за свою роботу над вивченням геноциду рохінджа, сказав: «Цей звіт є першим, в якому розглядається одне з найбільш спірних і значущих питань російського вторгнення в Україну: чи має ця війна характеристики геноциду. Оскільки бойові дії ще продовжуються, сучасні інструменти дозволяють зробити ключовим вивчення цього питання та встановлення істини.  Абсолютно необхідним є чітке врахування фактів з використанням можливостей сучасних методів розслідування та за допомогою правового аналізу, що базується на застосовному праві. Це перший звіт такого роду, але не останнє висловлювання на цю тему. Ми сподіваємось, що після нього будуть й інші».

Високоповажний Ірвін Котлер, колишній Міністр юстиції та Генеральний прокурор Канади, сказав: «У звіті містяться три переконливі висновки: по-перше, що Росія займалася підбурюванням до геноциду; по-друге, що намір геноциду і його прояви можна визначити з кримінальної агресії Росії та масових жорстоких злочинів; і по-третє, що Високі Договірні Сторони несуть відповідальність за запобігання геноциду та притягнення Росії до відповідальності. Словом, звіт робить важливий внесок у спільні міжнародні зусилля щодо досягнення справедливості, забезпечення відповідальності та припинення масового насильства та агресії».

Звіт значною мірою базується на перевірених матеріалах із відкритих джерел і дає підстави зробити висновок, що Росія несе відповідальність за підбурювання до геноциду та, власне, за  геноцид. Також однозначний висновок зроблено щодо наявності в Україні серйозного ризику геноциду, що тягне за собою обов’язок усіх держав запобігати йому, відповідно до Статті I Конвенції про геноцид.

У квітні президент США Джо Байден назвав ці звірства геноцидом, проте залишив правникам можливість «вирішувати на міжнародному рівні, чи підпадають вони під відповідну дефініцію». Цей звіт надає першу міжнародну і незалежну фахову аналітику для користування урядам задля визначення своїх зобов’язань відповідно до Конвенції про геноцид.

**

Для отримання додаткової інформації звертайтеся до доктора Азіма Ібрагіма: aibrahim@newlinesinstitute.org  +1 202 290 3954 або до високоповажного пана Ірвіна Котлера: media@rwchr.org +15147358778

Фото: Михайло Палінчак