Адреса
Головне бюро ГО «ФУНДАЦІЯ СУСПІЛЬНІСТЬ»
04050, Україна, Київ
вул. Академіка Ромоданова (Пугачова) 6/29, оф.45

Електронна пошта
souspilnistfoundation@gmail.com

Телефони
+38 044 483 03 72
+38 044 483 57 33

Розвиток якісних незалежних медіа є ключовим фактором протидії інформаційним загрозам

На цьому наголосили  учасники експертного медіаланчу «Інформаційна безпека в умовах можливої ескалації воєнного протистояння», який відбувся 1 червня за ініціативи голови правління «Фундації Суспільність». 

Експерти обговорили низку питань медійного «порядку денного» для України, окремо проаналізували процес становлення Міжнародного центру протидії дезінформації та Центру стратегічних комунікацій та  інформаційної безпеки.

На думку учасників зустрічі, вже нині варто належну уваги приділити можливим сценаріям розвитку подій,  зокрема, питанню кібербезпеки, бо  у  разі ескалації воєнного протистояння важливим буде захист критичної інфраструктури для впевненої роботи медійної системи. Це потребує також системного навчання роботи редакцій в особливих умовах можливого «блокування» інформаційних платформ.

Також під час дискусії проаналізували можливості обмеження  політичного впливу великого бізнесу на медіа, застосування законодавчих і саморегулятивних інструментів подолання конфлікту інтересів, викликаного злиттям політиків, ключових медіа та бізнесменів.

На думку експертів, важливо рекомендувати парламентаріям, зокрема Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики  залучити в медійній частині представників громадського сектору до роботи над законопроектом «Про олігархів».

Також обговорили потребу посилення роботи та координації комунікаційних служб основних відомств країни в контексті посилення інформаційної безпеки, ефективного інформування та для спрощення роботи журналістів. Учасники дискусії на продовження ініціатив попередніх зустрічей висловилися за скасування звання «Заслужений журналіст»  як рудимента комуністичної системи.