Адреса
Головне бюро ГО «ФУНДАЦІЯ СУСПІЛЬНІСТЬ»
04050, Україна, Київ
вул. Академіка Ромоданова (Пугачова) 6/29, оф.45

Електронна пошта
souspilnistfoundation@gmail.com

Телефони
+38 044 483 03 72
+38 044 483 57 33

В Офісі Генпрокурора створюють робочу групу для протидії злочинам проти журналістів

25 травня відбулась зустріч Генпрокурорки України Ірини Венедіктової та прокурорів ОГУ з журналістами.

Ініціативу підтримали представники ЄС та Ради Європи. На зустрічі йшлося про відпрацювання механізмів швидкої реакції на злочини проти медійників. Адже, за офіційною інформацією, лише у першому кварталі 2021 року зафіксовано 267 кримінальних проваджень про злочини щодо журналістів.

І за цією статистикою стоять напади на журналістів, розбита апаратура, незаконне прослуховування, отримання інформації з телефонів, погрози.

Представники Європейського Союзу та Ради Європи визнають, що питання захисту прав журналістів є одним із ключових для розвитку України та її руху у напрямку до європейських цінностей та інституцій.

На зустрічі йшлося про формування спільної робочої групи, яка швидко реагуватиме на перешкоджання роботі журналістів у будь-яких формах. Представник Офісу Генпрокурора навіть надав номер свого мобільного телефону, аби журналісти мали можливість повідомляти про будь-які деструктивні дії проти них, їхніх колег і редакцій в режимі 24/7.

Представники медіаспільноти під час зустрічі озвучили цілий ряд резонансних справ, які є маркерними у питанні захисту прав журналістів. Цей діапазон справді значний: від питання притягнення до відповідальності замовників вбивства Георгія Гонгадзе й Павла Шеремета до якісного розслідування перешкоджання журналістській діяльності журналістові Михайлу Ткачу охоронцями Віктора Медведчука.

Наступну зустріч очільників Офісу Генпрокурора з журналістами і представниками медіаорганізацій домовились провести 3 червня 2021 року. До цієї зустрічі сформують  пропозиції з організації робочої групи й перелік справ, які стосуються порушення прав журналістів і потребують негайної реакції правоохоронців.

Чи буде результативною спільна робота з протидії й зменшення кількості злочинів проти журналістів?

Міркуватимемо логічно: будь-який канал донесення важливої інформації про факти порушення прав журналістів до перших осіб, в тому числі, й прокурорської системи, є важливим. Одразу після зустрічі, наприклад, з`явилась інформація з Київської міської прокуратури про підозру поліцейському за фактом перешкоджання роботі журналіста «Громадськоготелебачення» Богдана Кутєпова.

Цей випадок також розглядали на зустрічі в Офісі Генпрокурора. Тож ефективність робочої групи можна буде оцінити з часом, адже будь-яка гарна ідея залежить від якості виконання проголошених намірів. Але з боку журналістів варто скористатися додатковими можливостями для протидії злочинам проти них.

І тут багато залежатиме й від принципової й системної роботи самих медійників. І можливості залучити до процесу представників Національної поліції й інших правоохоронних структур. Тим часом, представники медіа-індустрії вже сформували перелік справ, які потребують негайного розгляду.  

Дмитро Тузов

Дмитро Тузов, експерт Фундації Суспільність, журналіст, ведучий Радіо НВ

“Фундація Суспільність” упроваджує рубрику “Блоги”. Погляди, які висловлюють автори блогів, передають позицію та думки власне авторів.