Адреса
Головне бюро ГО «ФУНДАЦІЯ СУСПІЛЬНІСТЬ»
04050, Україна, Київ
вул. Академіка Ромоданова (Пугачова) 6/29, оф.45

Електронна пошта
souspilnistfoundation@gmail.com

Телефони
+38 044 483 03 72
+38 044 483 57 33

Впродовж тижня медійники та медійниці говорили про важливість теми ментального здоров’я в ефірах радіо та телебачення

13-17 грудня Фундація Суспільність у партнерстві з Суспільним мовленням провела Тиждень взаємопідтримки та ментального здоров’я, в рамках якого відомі медійники та медійниці в прямих ефірах радіо і телебачення говорили про важливість теми ментального здоров’я, ділилися практичними порадами, власним досвідом і надихали тисячі людей підіймати важливі питання.

Відкрила тиждень в ефірі “Ранку на Суспільному” Ірина Славінська, виконавча продюсерка Радіо Культура. Медіаекспертка розповіла, як формувати свій інформаційний кейс:

  • як споживати новини безпечно;
  • чи варто відмовитися від перегляду новин взагалі;
  • як підтримувати своє ментальне здоров’я.

Журналістка-розслідувачка, фіналістка Пулітцерівської премії Тетяна Козирєва в ефірі Українського радіо говорила про значення історій для психічного здоров’я: чому важливо розповідати та ділитися з іншими.

Медіаекспертка відзначила, що зараз у суспільстві існує криза невиговореності, і роль медіа – стати посередниками та дати голос проблемам.

Журналістські розслідування, які торкаються важливих питань, розказані людською мовою і про людей, мають вплив і можуть змінювати систему. І чим більше голосів, які говоритимуть про гостру соціальну нерівність, тим більше шансів, що система зміниться, — зауважила журналістка.

В контексті важливості турботи про ментальне здоров’я вкрай актуальною є тема професійного вигорання.

Письменниця та адвокатка здоров’я Дарка Озерна в ефірі Громадського радіо говорила, як розпізнати професійне вигорання та яка роль працедавців у його запобіганні.

Причинами професійного вигорання можуть стати надмірне навантаження, невідповідність зарплати кількості виконуваної роботи, відсутність позитивного фідбеку, генетична схильність, вторинний травматичний досвід, який характерний зокрема в роботі медійників, та навіть депресія.

Дарка Озерна виокремила етапи, які призводять до професійного вигорання:

  • спочатку ви захоплені роботою, берете на себе багато завдань;
  • потім починаєте відчувати втому;
  • виснаження;
  • врешті з’являється цинічне ставлення до роботи і вигорання.

Працедавці можуть задіювати запобіжники професійному вигоранню: говорити про хороше і дякувати за добре зроблену роботу; об’єктивно оцінювати рівень навантаженості працівників; проводити анонімні опитування, щоб працівники мали змогу вносити пропозиції та висловлювати побоюванння.

Люди мають відчувати себе потрібними щодня, – підкреслила Дарка Озерна.

При цьому важливо розуміти, що працювати журналістам у часі криз стає важче: потрібно обробляти все більші масиви складної та часто неоднозначної інформації, зважувати кожне слово, щоб не поширювати маніпуляції та давати відчуття підтримки своїй аудиторії.

Тому в ефірі Радіо Промінь медіаекспертка Ірина Земляна розповіла про турботу про психічне здоров’я у часі надзвичайних подій, адже важливо, щоб медійники та медійниці почувалися психологічно комфортно та у висліді не поширювали свої страхи в матеріалах.

Як писати та говорити про чутливу тему ментального здоров’я, уникаючи гострих кутів, які можуть породжувати стигму, в спецефірі Суспільне Київ обговорювали журналістка, авторка подкасту “всюди люди” Маргарита Тулуп і психологиня, авторка програм психічного здоров’я Анастасія Ніжнік.

Якщо уявити, що наше здоров’я – яблуко, то психічна складова є його серцевиною, адже прямо впливає на фізичний стан і соціальне життя.

Однак коли йдеться про психічне здоров’я, багато людей одразу асоціюють тему з психічними розладами. Та концепція здоров’я є позитивною. Психічне здоров’я передбачає стан благополуччя, коли людина може долати стреси, рухатися за власним життєвим компасом, обходячи складні точки, – сказала Анастасія Ніжнік.

Маргарита Тулуп з власного досвіду відзначила, що на сьогодні в суспільстві руйнується стигма навколо теми психічного здоров’я. Люди перестають боятися говорити про проблеми і шукають допомогу.

Медіа прямо впливають на тенденцію зменшення рівня стигматизації психічних проблем та турбуються про стан аудиторії, коли:

  • наповнюють правильними сенсами тему, зокрема вживають коректні терміни,
  • в своїх матеріалах прищеплюють надію людям, показують, що одужання можливе,
  • подають інформацію про кризові ситуації конструктивно.

Для позитивного результату важливо, щоб і всередині колективів турбувалися про психологічне благополуччя одне одного.

Дієвим способом є організація груп рівних.

Засновниця медіапроєкту Платформа ТЖ Лілія Боднар та журналістка Аліна Сугоняко брали участь у групах рівних в рамках проєкту Фундації Суспільність “12 місяців стійкості”.

В ефірі Українського радіо медійниці обговорили, в чому сила груп рівних.

Основне правило таких груп: не знецінювати почуття інших, давати можливість виговоритися та разом шукати розв’язання проблем, зауважили журналістки.

Завершальним став ефір у програмі “Права людини понад усе” на Радіо Культура з Ангеліною Карякіною, генеральною продюсеркою інформаційного мовлення Суспільне мовлення – про те, як читати новини й не хапатися за серце.

Інформаційна картина дня складається не тільки з позитиву, і багато тем справді вражають і викликають складні емоції, навіть якщо обраний зважений тон подачі.

Ангеліна Карякіна зазначила: абсолютно нормально, коли під час обговорення дискусійних питань виникають емоції, але відповідальність медійників – виражати повагу до людей, звернути увагу на некоректні висловлювання та дії та шукати конструктив.

Підсумували Тиждень взаємопідтримки та ментального здоров’я символічно – врученням вручення щорічної особливої відзнаки від Фундації Суспільність за розвиток якісної журналістики і внесок у формування здорової інформаційної екосистеми.

Медіасім‘я цього року відзначила вклад в українську журналістику Андрія Куликова, голови правління Громадське радіо.

Тиждень розмов про важливість ментального здоров’я, думаю, тільки початок. Коли ми не будемо особливо відзначати тему, а говоритимемо про психічне здоров’я щодня — завдання буде виконано, підсумував Андрій Куликов.

Фундація Суспільність спільно із партнерами продовжить роботу над популяризацією теми ментального здоров’я.

Стежте за оновленнями щодо заходів на наших сторінках у фейсбуці та інстаграмі.

Слайд галереїСлайд галереїСлайд галереїСлайд галереї