Адреса
Головне бюро ГО «ФУНДАЦІЯ СУСПІЛЬНІСТЬ»
04050, Україна, Київ
вул. Академіка Ромоданова (Пугачова) 6/29, оф.45

Електронна пошта
souspilnistfoundation@gmail.com

Телефони
+38 044 483 03 72
+38 044 483 57 33

Як війна впливає на психологічні стани і роботу журналіста

Як війна впливає на психологічні стани і роботу журналіста – обговорили 24 вересня офлайн із українськими медійниками у рамках осінніх зустрічей в National Press Club Ukraine.

Гостями обговорення стали: Анастасія Ніжнік, психотерапевтка-консультантка, співзасновниця центру психічного здоров’я «БрейнКульт» та проєкту «Хаб стійкості», Тетяна Логвиненко, заступниця головного редактора «Бабеля», Микита Скобліков, журналіст Суспільного мовника, Ольга Крижановська, журналістка ТРК «Київ», Олександр Омельчук, генпродюсер групи YouTube каналів OMTVUA, Ярослав Кобзар, комерційний директор «Бабеля».

Модераторами виступили Тарас Петрів, Фундація Суспільність, та Андрій Сидоренко, Хаб стійкості.

Слайд галереїСлайд галереї

Основною думкою обговорення стало те, що проблема психологічного виснаження працівників є поширеною. Це впливає і на якість життя працівників, і на якість роботи.

Тому підтримка в час війни дуже важлива, і нею не варто нехтувати. Медіа потрібно об’єднувати працівників, залучати до роботи кваліфікованих психологів, щоб уникнути вигорання у працівників, залучати кошти на медичне страхування і допомогу.

Позитивним досвідом підтримки у редакції, попри відсутність фінансування на початок війни, поділилися представники видання «Бабель».

В нас дуже дбають одне про одного. Важлива повага до особистого життя та до особистого часу. Головна мета для редакцій – підтримувати людей. Люди, сили, серця, ресурси закінчуються, а війна — ні. Але продовжувати працювати потрібно. І саме в цьому напрямку ми багато робимо, щоб не зламатись, бо усім треба вижити, — слова Тетяни Логвиненко.

Микола Скобліков розповів, що в організації вже кілька місяців працює психолог:

Суспільне – дуже велика організація. І якщо провести паралель з Бабелем, то Суспільне більше для людей – слухачів та глядачів. На початку війни багато колег просто вигорали. Вже декілька місяців в нас є психолог, який знаходиться в київській редакції. Будь-хто з колег може поспілкуватися про проблеми, пов’язані з роботою чи через роботу, і розмова може тривати годину-дві-три. Поки сама людина не припинить розмову.

Приблизно 25% людей, які отримали травматичний досвід, матимуть ПТСР. Зараз більшість людей проходять стан гострого стресу. Ми ще можемо дати собі раду, щоб наслідки не були схожими до наслідків Другої світової війни, — зауважила Анастасія Ніжнік.

Експертне обговорення організувала Фундація Суспільність за сприяння Internews Ukraine, Детектора медіа, Національного пресклубу та Незалежної медійної ради.