Адреса
Головне бюро ГО «ФУНДАЦІЯ СУСПІЛЬНІСТЬ»
04050, Україна, Київ
вул. Академіка Ромоданова (Пугачова) 6/29, оф.45

Електронна пошта
souspilnistfoundation@gmail.com

Телефони
+38 044 483 03 72
+38 044 483 57 33

Заява Незалежної медійної ради: російським пропагандистам не місце в медіа цивілізованого світу

Один з ініціаторів кампанії звільнення російського пропагандиста Гаррі Княгницького, а також програми боротьби з російською пропагандою медіаексперт «Фундації Суспільність»  Дмитро Тузов наголошує:

Необхідно знати методологію російської пропаганди, бо вони працюють по-різному – напряму закликають знищувати український народ або акуратно граються з термінологією та змішують у різних пропорціях правду з брехнею. Другий варіант працює саме на західних каналах , де пряма російська пропаганда не проходить, і завдяки чому нівелюється значення війни. Це є небезпечне явище. Зокрема, взяти Гаррі Княгницького, якого запросив на роботу “Голос Америки”. Свого часу він працював на НТВ, де закликають до геноциду українців. Не треба ставити перебіжчиків на відповідальні посади в медіа. Це відкриває простір для думок серед журналістів про знецінення значення журналістських стандартів. Це деморалізує і розчаровує тих, хто опирається пропаганді і дезінформації .

Зважаючи на це, Незалежна медійна рада, засновницею якої є Фундація Суспільність, закликає всі якісні та відповідальні медіа цивілізованого світу відмовитися від співпраці з російськими медійниками.

Також Незалежна медійна рада обурена, що з листопада 2022 року в російській службі «Голосу Америки» працює Гаррі Княгницький — колишній автор пропагандистських сюжетів каналу НТВ.

НТВ повністю належить російській державній компанії «Газпром» та з грудня 2022 року перебуває під санкціями Європейського Союзу за «безперервні та узгоджені дії щодо дезінформації та військової пропаганди, легітимізацію російської агресії».

Це саме те, чим до 2017 року на телеканалі займався Гаррі Княгницький. Як військовому кореспонденту йому належить сюжет «“Геноцид и уничтожение”: жители Донбасса в ужасе от действий украинской армии». Матеріали про начебто «державний переворот» в Україні та «входження» Криму до складу Росії. І багато інших тез, на які президент Росії Володимир Путін спирається, коли виправдовує війну проти України.

Сюжети, які Княгницький знімав у 2014 році, досі сприяють геноциду українців. Наприклад, він був одним із пропагандистів, які нормалізували начебто «втечу» українських дітей до Росії. І тепер Кремль, прикриваючись цією брехнею, викрав уже понад 14 тисяч українських дітей.

Урешті Княгницький пішов з НТВ, але його погляди залишилися з ним. На каналі RTVI, коли Росія обстріляла та викрала українських моряків у Керченській протоці, Гаррі Княгницький спекулював, що це Україна спровокувала Росію, а ситуація з морськими кордонами юридично неоднозначна.

Такою ж неоднозначною залишатиметься репутація та довіра до «Голосу Америки», поки в російській службі мовника працюватимуть російські пропагандисти. Поки агресію Росії висвітлюватиме людина, яка допомагала маскувати її під «ополчение». Поки про незаконну окупацію України розповідатиме той, хто на камеру легітимізував анексію Криму.

У переддень річниці віроломного і повномасштабного нападу Росії на Україну реакція «Голосу Америки» на заклик звільнити пропагандиста Гаррі Княгницького є особливо цинічною.

Згідно з даними ІМІ, від 24 лютого 2022 року Росія скоїла 497 злочинів проти журналістів та медіа в Україні. 48 медійників загинули в Україні внаслідок російської збройної агресії, серед яких є громадяни США та працівники американських медіа – Брент Рено (кореспондент Time), П’єр Закжевскі (оператор Fox News), Олександра Кувшинова (продюсерка Fox News).

У своїй відповіді Найджел Ґіббс із «Голосу Америки» посилається на попередній багаторічний досвід наймання журналістів «з репресивних суспільств, зокрема з Росії». Проте не слід плутати епохи: те, що відбувалося в роки Холодної війни та період розрядки напруженості між США і СРСР, не актуально та не релевантно для часу підготовки та реалізації найбільшої війни в Європі після 1945 року.

Також не слід підміняти поняття «репресивного суспільства»: якщо, наприклад, люди в Сирії мало кому загрожують ззовні, то суспільство Росії є нацистським за своєю суттю. Орієнтовно 70% населення Росії стабільно підтримує неспровоковану та жорстоку війну проти України, що безсоромно розхитує підвалини світового порядку, порушує статут ООН та норми міжнародного права.

Якщо в попередні десятиліття наймання на роботу російських пропагандистів можна було б проводити в режимі секретності, нинішня цифрова епоха сприятиме гучному суспільному розголосу таких ганебних дій.

Подібні практики підривають довіру до фінансової, гуманітарної та оборонної допомоги, яку США надають Україні в цей складний час злочинної російської агресії. Це зрада та ніж у спину народу – і навіть не українському, а насамперед американському.

Незалежна медійна рада вимагає звільнити Гаррі Княгницького з «Голосу Америки». І закликає медіа змінити редакційну політику так, щоб унеможливити приймання на роботу людей, причетних до злочинної дезінформації.

«Голос Америки» дає приклад медіа у всьому світі. Нехай це буде приклад захисту високих стандартів репутації. А не відбілювання російських пропагандистів.

Незалежно від того, які погляди та переконання російські медійники озвучують зараз, колишні пропагандисти не мають отримувати перепустку в журналістську професію та бути допущеними до створення медійного продукту, адресованого людям вільного світу. Ми віримо, що колись відповідальні за злочини російської пропаганди будуть покарані, однак уже зараз можуть і повинні працювати репутаційні механізми відповідальності за співпричетність до зла.

Першоджерело: Незалежна медійна рада