Адреса
Головне бюро ГО «ФУНДАЦІЯ СУСПІЛЬНІСТЬ»
04050, Україна, Київ
вул. Академіка Ромоданова (Пугачова) 6/29, оф.45

Електронна пошта
souspilnistfoundation@gmail.com

Телефони
+38 044 483 03 72
+38 044 483 57 33

Заява: Повернення в український телеефір співучасників проросійської пропаганди — неприйнятне

Незалежна медійна рада занепокоєна запланованим виходом в український ефір телеканалу Ukraine World News. Основу його команди становлять колишні співробітники телеканалів «112 Україна», NewsOne, «Інтер», Live.Network і ZIK.

2 лютого 2021 року Президент України Володимир Зеленський запровадив санкції проти депутата Тараса Козака та його компаній, внаслідок чого «112 Україна», NewsOne та ZIK припинили своє мовлення. Це стало логічним кроком у боротьбі з російською гібридною агресією, адже ці ресурси системно транслювали меседжі з ознаками кремлівської пропаганди.

В ефірі цих телеканалів неодноразово заперечувалась російська агресія, лунали заклики до зняття санкцій з Росії, визнання окупаційної влади Донецька та Луганська, «миру за будь-яку ціну» на умовах Путіна, а переговори між «Опозиційною платформою — За життя» та її союзниками в Росії позиціювалися як «міжпарламентський діалог».

Особливо цинічним є те, що за словами генеральної продюсерки Ukraine World News Ольги Гіржевої (колишньої головної редакторки NewsOne), новий канал планує розпочати мовлення «у день Соборності України».

Такий добір людей у команду викликає питання щодо намірів засновника нового телеканалу. Якщо його позиція є проукраїнською і канал має намір неупереджено і якісно висвітлювати події в Україні та за її межами, чому для цієї роботи найкраще підійшли саме люди, які донедавна займались проросійською пропагандою або допомагали їй?

У час, коли сили оборони щодня віддають свої життя у боротьбі проти російських окупантів, а російські ракети вбивають цивільних українців, неприпустимо давати майданчик для мовлення вихідцям із проросійських каналів.

З огляду на зазначене:

  • Закликаємо Раду національної безпеки і оборони України та Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення слідкувати за дотриманням законодавства нововиявленим каналом, зважаючи на високий ризик продовження ним діяльності в наративах таких телеканалів, як «112 Україна», NewsOne, Live.Network, ZIK. А у випадку виявлення порушення без зволікань діяти у відповідності до вимог чинного законодавства.
  • Закликаємо політичні силиавторитетних коментаторів та експертів не відвідувати ефіри медіа, на яких працюють вихідці з проросійських каналів. Така присутність несе як репутаційні ризики для таких учасників, так і є відмиванням репутації осіб, які сприяли поширенню проросійських наративів в Україні, а також та збільшує перегляди тих, хто раніше вже поширював або був співучасником поширення російської пропаганди.
  • Закликаємо органи правопорядку розпочати розслідування за фактом поширення колишніми працівниками 112, Zik, NewsOne інформації, що порушує національне законодавство.
  • Скоро набере чинності нове медійне законодавство, тому варто зважати на додаткові контентні обмеження, які будуть впроваджені у площині захисту безпеки національного інформаційного простору. Тому, навіть якщо канал отримує ліцензію, громадянському суспільству треба уважно слідкувати за його діяльністю і, у разі виявлення порушень, писати до Національної ради з вимогою належного реагування.

Джерело: https://mediarada.org.ua/news/zaiava-ukraine-world-news/?fbclid=IwAR1j5wU6a4b6_0OVAgsZ-_zC_M5CYImtPHmmwVrg6TXE0oI9cqcWYNMFF9A