Адреса
Головне бюро ГО «ФУНДАЦІЯ СУСПІЛЬНІСТЬ»
04050, Україна, Київ
вул. Академіка Ромоданова (Пугачова) 6/29, оф.45

Електронна пошта
souspilnistfoundation@gmail.com

Телефони
+38 044 483 03 72
+38 044 483 57 33

Протидія фейкам як захоплююча гра

Психологи кажуть, що граючи в ігри, людство розвивається. Пропоную вам гру «Знайди й нейтралізуй брехню й маніпуляцію».

Спочатку треба зрозуміти – чому це важливо.  «Найпростіший спосіб змінити світ – це змінити телевізійну картинку», – помітив медіаексперт Дуглас Рашкофф. Я додам: сьогодні маніпуляторам змінювати доводиться й картинку в інтернеті. Як це роблять зацікавлені сторони? Ось вам нещодавній приклад, який відбувається на наших очах.

Резонансна ДТП і депутат

Повідомлення про участь народного депутата від «Слуг народу» Олександра Трухіна в автомобільній аварії, в результаті якої постраждали люди, дивним чином зникло з понад 30 сайтів різних видань. Серед яких були й ті, що вважаються «поважними», з тисячами підписників. А ті, хто не погодились зняти інформацію (до честі нашого інформпростору, є й такі), повідомили, що за прибирання інформації їм пропонували гроші. Невеликі, варто сказати, десь 300 доларів.

Чим вам не приклад спроби «зачистки» інформпростору? Адже подія, яка не потрапила до інформаційного контексту, або була «стерта» з нього активними діями «стирачів інформації», вважається такою, що не існувала в природі. З усіма можливими наслідками.

Якщо інформацію про факт події якісно зачистити, наступною хвилею будуть позови до тих медіа, які відмовились спотворювати інформаційний простір. Можливо, їх згодом звинуватять у поширенні «неправдивої» інформації. І це може статись навіть через багато років після зачистки інформаційного простору. Коли суспільство забуде про резонанс, а деякі свідки просто підуть з життя.

У згаданому випадку пригасити інформаційну хвилю не вдалось, хоча люди й досі не отримали всієї інформації. Наприклад, в МВС, фактично, визнали, що народний депутат був на місці події, цілком ймовірно – в «Ауді», яка влетіла у «Форд», який рухався попереду.  Але чи був Трухін за кермом – на це питання офіційної відповіді досі немає. Хоча, здавалося б, що може бути простішим: подивитись відео з камери спостереження, яка розташована на незначній відстані від місця аварії…

Олігарх чи бізнесмен й інвестор?

Треба відзначити, що майстри «кодування» інформації, яка, з різними носіями, потрапляє в наші голови, не завжди діють настільки примітивно і в «лобову». Існують й значно витонченіші способи впливу на нашу свідомість.

Наприклад, телепрограма про боротьбу з олігархією в ефірі телеканалу Ріната Ахметова свідчить не лише про почуття гумору у технологів, які її запустили в ефір. А й про бажання змістити фокус сприйняття власника об`єктів теплової генерації, «Укртелекому», телеканалів й інших важливих активів, у суспільстві. В свідомості глядачів він має бути не олігархом, а інвестором, як на цьому й наполягає його пресслужба, коментуючи закон про олігархів. Адже важливе значення має створення враження про певний об’єкт чи людину.

Погодьтеся, існують певні відмінності між олігархом (аналог американського терміну «барона-грабіжника»), й інвестором. Цікаво, що вже коли я писав ці рядки, надійшло повідомлення про те, що телеканал Ріната Ахметова «Україна-24» закриває програму, яка мала «боротись з олігархами».

Член Наглядової ради медіагрупи Дмитро Белянський пояснив: «Ми змушені констатувати, якщо законопроєкт 5599 неконституційний, то й деолігархізація в Україні виглядає завершеною, а отже ­– у програми «Велика деолігархізація» зникає предмет розгляду».

Ви ж все, сподіваюсь, зрозуміли? Нема законопроєкту, нема й олігархів. Як казали у відомому кінохіті персонажі, які перебували у стані глибокого алкогольного сп`яніння: «Залізна логіка!». Як на мене, черговий яскравий приклад інформаційної маніпуляції.

До речі, гумор, як і страх, – є потужними складовими у формуванні картинки, яка «змінює світ».

Завдяки першому, як й політичній сатирі, яка буквально випалювала, ніби з вогнемета, всіх політичних конкурентів, президент Зеленський й став президентом. Принаймні, це йому суттєво допомогло у боротьбі зі «старими політиками». Які встановили свої правила гри і вважали їх непорушними у створеній ними ж інформаційній рамці власних, або підконтрольних телеканалів. Це приклад перемоги одного виду маніпуляцій над іншим.

Почуттям страху теж активно користуються для маніпулювання в гігантських розмірах. Наприклад, поширення жаху й страху було використано російськими політиками після відомих вибухів житлових будинків в Росії. Й головна технологія інформаційної війни проти України ґрунтується на інформаційній брехні про «нацистів і хунту». Ймовірно, про найм`якішу і найлояльнішу до ворогів «хунту» у світі, яка дозволяла роками поливати себе інформаційними помиями з ніг до голови в однотипних ефірах цілого пулу ідеологічних «телеканалів».

Думаю, що ви давно зрозуміли, що з того боку екрану чи монітору – не лише чесні й благородні працівники медіаіндустрії, які поклялись чесно інформувати суспільство про те, що відбувається. Справедливо вважаючи, що функція якісного інформування – одна з найголовніших у суспільстві. Навіть колонії бактерій обмінюються між собою інформацією, і коли такі зв’язки розриваються, вони гинуть. Що вже казати про громади людей, які значно складніші за своєю біологією й організацією!

І саме завдяки таким інформаційним зв’язкам і справжнім професіоналам ми й довіряємо медіа. І це правильно.

Але, думаю, ви також зрозуміли, що смачний і досконалий продукт приваблює й справжніх паразитів. Які теж пристосувались до умов і навчились філігранними прийомами спотворення інформаційної картинки впливати на ваш мозок. Інформаційні канали вони використовують як інструмент. Наприклад, створили концепцію «телебачення, яке змінює наше сприйняття реальності – й, відтак, й саму реальність» (Дуглас Рашкофф).

Професійні створювачі «інформаційної реальності» чудово вміють користуватись вашими емоціями. Страху, ненависті, любові й… звичайними людськими лінощами. Бо навіть поверховий аналіз якоїсь суперечливої новини чи події потребує певних зусиль для їхньої «розшифровки». Декодування, так би мовити.

Тому логічно припустити – якщо існують професійні маніпулятори, мають бути й мисливці за маніпуляціями. Адже на кожну створену людиною зброю буде створено й відповідну систему захисту. Це – постійні перегони, які можна сприймати і як захоплюючу гру. У якій ви вдосконалюєте власні навички, вміння й інтуїцію. Адже професіонали розпізнають маніпуляцію за часто малопомітними ознаками і потім аналізують її за певними критеріями.

Поринаючи у цей інформаційний потік, у якому ми за будь-яких обставин перебуваємо щодня, ви можете стати його активним учасником.

Реагуючи на будь-які прояви брехні, маніпуляцій, політичного піару, навіть в соціальній мережі, ви запускаєте торпеду в механізм маніпуляційного впливу на свідомість громадян. Адже багато викривлень інформпростору – на поверхні, й ви з ними стикаєтесь щодня.

Й повірте, навіть повідомлення у Фейсбуці про те, що ведучий великого ток-шоу намагався, приміром, поширити маніпуляцію про те, що НАТО вимагає у країни-кандидата проведення референдуму (реальний випадок), ви зможете не лише захистити середовище від небажаних впливів, а й стати дієвим учасником цієї захоплюючої гри – полювання на «фейки», дезінформацію й брехню у різних проявах. І цим сприяти вирівнюванню балансів у нашій інформаційній атмосфері.

Дмитро Тузов, ведучий «Радіо НВ», медіаексперт «Фундації Суспільність», член Незалежної медійної ради

Дмитро Тузов

“Фундація Суспільність” упроваджує рубрику “Блоги”. Погляди, які висловлюють автори блогів, передають позицію та думки власне авторів.