Адреса
Головне бюро ГО «ФУНДАЦІЯ СУСПІЛЬНІСТЬ»
04050, Україна, Київ
вул. Академіка Ромоданова (Пугачова) 6/29, оф.45

Електронна пошта
souspilnistfoundation@gmail.com

Телефони
+38 044 483 03 72
+38 044 483 57 33

Друга сесія Школи стратегічних комунікацій та антифейку відбулася онлайн

Ще 15 медійників із різних регіонів України – з Одеси, Костянтинівки, Харкова, Львова, Києва, Черкас – прокачали свої навички фактчекінгу та побудови комунікацій у рамках другої сесії Школи стратегічних комунікацій та антифейку.

Навчання відбулося 17 листопада онлайн.

Про планування комунікацій, типи аудиторій, заповіді побудови меседжів розказала менеджерка Національного проєкту з медіаграмотності Валерія Ковтун. Журналіст, ведучий Радіо НВ Дмитро Тузов провів майстер-клас із розпізнання фейків. А керівниця Групи з аналізу гібридних загроз Українського кризового медіа-центу Олександра Цехановська розказала, як брешуть російські медіа, та головне – що потрібно знати українським журналістам, аби протистояти.

Слайд галереїСлайд галереї

Комунікувати з аудиторією потрібно, аби отримати довіру, вплив, налагодити діалог. Чіткий план – основа комунікації, зауважила Валерія Ковтун.

Аби провадити якісну комунікацію, потрібно мати відповіді на конкретні питання:

  • Яка ситуація нині?
  • Чого хочемо досягти?
  • Хто головна аудиторія?
  • Який до неї підхід?
  • Як дізнатися, що аудиторія реагує?
  • Як простежувати цю реакцію?
  • Як виміряти результати?

Валерія Ковтун окрім теоретичних знань презентувала кейси якісно налагодженої комунікації. Це зокрема This girl can від Британського департаменту культури, медіа та спорту та «Марафон, який ніхто не хоче бігти» від «Нової пошти».

Дмитро Тузов на «класичних» та нових фейках в українському інформпросторі навчав учасників помічати деталі в матеріалах медіа та словах політиків, які можуть вказувати на неправду чи маніпуляцію.

При цьому не варто забувати, що непоширення інформації є також маніпуляцією. Як-от у ситуації з ДТП за участі нардепа Трухіна, коли медіа просто не ставили або видаляли матеріали, пов’язані з цією справою, – зазначив тренер.

Олександра Цехановська під час тренінгу зауважила, що фейк – одна з цеглинок, яка закладає основу для створення наративу* як основного елементу дезінформації, зокрема у гібридній війні Росії проти України.

*Наратив – це історія, інтерпретація подій, що формує певне ставлення до об’єкту.

Основні наративи, сформовані Росією про Україну, незмінні з 2014 року: Україна – маріонетка Заходу, це недодержава, в Україні потужна русофобія, розквіт фашизму, а на Донбасі – громадянська війна. Однак якщо «копнути» глибше, стає зрозуміло, що роками тривала масштабна робота для утвердження цих наративів. Дезінформацію не достатньо спростувати, важливо вміти попередити її поширення, – зауважила Цехановська.

Серед іншого тренерка розповіла про основні канали експорту дезінформації (це місцеві агенти впливу, медіа та ситуативні актори) та за якими алгоритмами вони працюють – що важливо в контексті протидії російській пропаганді.

Навчання організувала Фундація Суспільність за сприяння інтернет-видання “Детектор медіа”, “Інтерньюз-Україна” та Незалежної медійної ради.