Адреса
Головне бюро ГО «ФУНДАЦІЯ СУСПІЛЬНІСТЬ»
04050, Україна, Київ
вул. Академіка Ромоданова (Пугачова) 6/29, оф.45

Електронна пошта
souspilnistfoundation@gmail.com

Телефони
+38 044 483 03 72
+38 044 483 57 33

Хабівці навчалися стратегічним комунікаціям та протидії фейкам

26 вересня учасники Хабу медіа мобільності пройшли інтенсивний курс Школи стратегічних комунікацій та антифейку.

Школа стратегічних комунікацій та антифейку ставить за мету провести інтенсивне навчання з впровадження стратегічних комунікацій в Україні, протидії інформаційним маніпуляціям, агресивній дезінформації та фейковим новинам, як не потрапити у пастку, працюючи з великими масивами новин, правильно і швидко верифіковувати інформацію з відкритих джерел, ідентифіковувати вірусні кампанії ботоферм та тролів.

Лекторами стали Дарія Карякіна, членкиня Наглядової ради Суспільного, Дмитро Тузов, ведучий Радіо НВ, Віталій Мороз, керівник програми нових медіа ГО «Інтерньюз-Україна», Марія Писаренко, кореспондентка 5-го каналу.

Говорили про:

  • стратегію культурної дипломатії і забезпечення прав нацменшин в сучасних медійних практиках;

На нас як журналістах лежить справді дуже велика відповідальність за наші слова. Питання нацменшин — справді чутлива сфера, і дуже часто упередженим ставленням журналісти розпалюють міжетнічний конфлікт чи підбурюють до дискримінації за етнічною ознакою. Деколи це відбувається свідомо політиками і журналістами для вирішення певних своїх завдань.

Щоб не потрапляти у такі ситуації, ви маєте давати можливість висловитися і національним меншинам, коли висвітлюєте ту чи іншу проблему, пов’язану з ними. Саме висловитися, а не вирізати потрібний вам шматок. Розберіться, звідки йдуть упередження, і висвітлюйте тему з різних сторін, – Дарія Карякіна.

  • способи розпізнавати неправдиву інформацію та політичний піар в щоденній редакційній роботі;

У нас ні дня без фейку, на жаль, не відбувається. Медіа не перевіряючи ретранслюють неправдиву інформацію. Так ми втрапляємо на гачок маніпуляцій, а над поширенням фейків справді працюють дуже серйозні і поважні організації, – Дмитро Тузов.

  • як ідентифікувати дезінформацію, маніпуляції та пропаганду в цифровому просторі;

Маніпуляції присутні в нашому житті постійно, і часто ми з ними згодні. У супермаркетах, наприклад, це називається маркетинг. Питання в тому, чи шкідлива ця маніпуляція, чи ні.

Маніпуляції часто нормалізуються і засобами масової інформації, не напряму, а з допомогою телевізійних прийомів вас підводять до певних висновків. Бо якщо ви дійшли до певного висновку наче самостійно, будете дуже цим дорожити, – Віталій Мороз.

  • нові моделі студійної роботи за високими журналістськими стандартами.

Журналісту дуже важливо перемикатися між величезною кількістю різних задач і тем, але при тому не втрачати цікавості до цих тем. І не перетворюватися на підставку під мікрофон, – Марія Писаренко.

Цей захід став можливим за підтримки проєкту USAID «Медійна програма в Україні», що реалізується міжнародною організацією Internews, та за допомоги приватних благодійників.