Адреса
Головне бюро ГО «ФУНДАЦІЯ СУСПІЛЬНІСТЬ»
04050, Україна, Київ
вул. Академіка Ромоданова (Пугачова) 6/29, оф.45

Електронна пошта
souspilnistfoundation@gmail.com

Телефони
+38 044 483 03 72
+38 044 483 57 33

Крістофер Етвуд: Головне завдання для усіх – допомогти Україні відстояти свободу і перемогти

У Вашингтоні нещодавно відбувся Саміт дії України. Наш кореспондент зустрівся на Капітолійському пагорбі з одним з організаторів цього заходу, представником відомої допомогової організації  Razom for Ukraine Крістофером Етвудом.

Автор: Віталій Левчук

Які особливості були цьогорічного Саміту дії України? Яка роль в ньому Razom for Ukraine?
Цього року фонд «Разом для України» вперше брав активну участь в організації саміту такого масштабу у Вашингтоні. На мою думку, нині це просто було нагальною необхідністю. Бо ми наразі маємо справу не з дискусією, чи потрібна підтримка Україні, чи ні. І питання полягає не в тому, чи збираються певні офіси таполітики підтримувати Україну. Питання в тому, як вони збираються підтримувати Україну і чи можна це зробити прямо зараз. І наша організація активно працювала у цьому напрямку.

Слайд галереїСлайд галереїСлайд галереїСлайд галереї

Місія Коаліції українських організацій полягає в об’єднанні різних зусиль, щоб  підтримувати американську політику, спрямовану на зміцнення оборонита суверенітету України. Наскільки успішними були ваші зустрічі з конгресменами?  Що їх найбільше цікавило? Чи вдалося вам почути на Капітолійському пагорбі переконливі слова двопартійної підтримки України й надалі ( стільки часу скільки буде потрібно) для визволення усіх українських земель?

Загалом наші зустрічі на Капітолійському пагорбі були дуже насиченими і ефективними. Я очолював делегацію від Техасу, Теннессі, Північної Кароліни, Міссурі та Канзасу і ми вже мали багато розмов з різними офісами. Підтримка України є – це вам скажуть усі на зустрічі.  З нашого боку ми ставили питання як конкретно ваш офіс може підтримати Україну? Гадаю, багато офісів ще не зовсім уявляють усієї палітри можливих кроків, які вони насправді можуть зробити у цьому напрямку, чи кроки, які вже роблять їхні колеги. Це тому, що Палата представників нараховує сотні офісів і в Сенаті СШАє ще 100. Не всі володіють повним обширом інформації про те які пріоритетні напрямки і що варто робити швидко. Тож частина нашої роботи полягає в тому, щоб надати цю інформацію. Це якраз те, що відбувалося на наших зустрічах. Гадаю, що ми побачимо результат двопартійної підтримки у майбутньому, коли почнуть прийматися законопроекти.        

У цій російсько-українській війні поставлено на карту весь майбутній світовий порядок. Чи є у вас переконання, що американський істеблішмент має відповідь і готовий допомагати Україні навіть у разі загострення ситуації, або використання Кремлем погроз застосувати ядерну чи хімічну зброю?  

Гадаю, нині у всіх є таке фундаментальне розуміння, і ви вже бачите це по тій підтримці, що надається. Це стратегічне бачення. Знаєте, у деяких офісах, нам також казали, що не готові підтримувати той чи інший момент, але причина не стосується їхнього бажання безсумнівної підтримки України, а більше деталей законодавчої роботи. Тобто мають місце політичні, або партійні міркування. Є політики, які наперед розуміють, що законопроект буде прийнятий і тому вони можуть ним не надто перейматися. Але загалом на Капітолійському пагорбі панує солідарність з українцями і Україною в захисті її свободи і незалежності.

Слайд галереїСлайд галереїСлайд галереїСлайд галереїСлайд галереї

Чи розуміють американські інтелектуали та медіа у Сполучених Штатах, що в 21 столітті в Європі росіяниздійснює не просто воєнні злочини, звірства, а геноцид української нації? Чи можемо ми говорити, що правда переможе і буде міжнародний справедливий суд над злочинцями?

Думаю, що так. Вони розуміють, що ті страшні злочини, що їх вчиняє Росія, є по суті геноцидом. Останнім часом на Капітолійському пагорбі особливо зосереджені на тому, як допомогти українському народу, бо стабільна Україна означає стабільність в Європі і Сполучених Штатах.

Тобто, вони розуміють, що по суті це геноцид, проте може не не так часто говорять про це зараз, зважаючи на нагальні пріоритети. Наприклад, президент Джо Байден нещодавно висловився про виділення чергових ресурсів – 11 мільярдів доларів на підтримку України. І тому, наразі вони обговорюють цю важливу справу і подальші кроки більше ніж наслідки цього геноциду 21го століття.  Бо треба не просто говорити, а швидко діяти, щоб зупинити ці страхіття.  

Який подальший план української громади в США і ваших зусиль на підтримку України, адже нині доводиться, як каже Тімоті Снайдер, перемагати у війні і водночас відбудовувати нову Україну?  

Переконаний, що подальший наш план у тому, щоб продовжувати багато працювати, організовувати зустрічі з представниками уряду, говорити з членами Конгресу тощо. Тобто необхідно не зупинятися, а далі нарощувати зусилля, проводити зустрічі, задіювати наукові кола та медіа, щоб якомога більше говорити з людьми, оскільки наразі головне завдання– допомогти Україні відстояти свободу і виграти війну.

Адже досягнення миру можливе лише тоді, коли Україна виграє. А після закінчення війни ми подумаємо над тим, як швидко відбудувати Україну. Вважаю, що  Українську державу відновлюватимуть як самі українці, так і допомагатимуть їм в цьому їхні європейські партнери, й вочевидь, американський народ.

Фото: Razom for Ukraine,Фундація Суспільність