Адреса
Головне бюро ГО «ФУНДАЦІЯ СУСПІЛЬНІСТЬ»
04050, Україна, Київ
вул. Академіка Ромоданова (Пугачова) 6/29, оф.45

Електронна пошта
souspilnistfoundation@gmail.com

Телефони
+38 044 483 03 72
+38 044 483 57 33

Критичне мислення в повсякденній роботі редактора на противагу огульній довірі до соцмереж

Медіаланч «Чому критичне мислення і медіаграмотність потребує практичного застосування в журналістиці?» був присвячений обговоренню розвитку критичного мислення в журналістській практиці на противагу бігу за сенсаціям, огульній довірі до соцмереж і розповсюдженню сконструйованих маніпуляцій.

Учасниками медіаланчу стали студенти шкіл журналістики, а особливим гостем – Адріан Кармазин, директор Української служби Голосу Америки (2005-2015).

У фокусі обговорення як приклад став візит Президента України до США та зокрема висвітлення зустрічі Володимира Зеленського із Джо Байденом.

Йшлося про те, на що журналістам важливо звернути увагу, зокрема, бути уважними під час використання широкого спектру інформаційних джерел при щоденній редакторській роботі, зокрема, соціальних мереж, а також ґрунтовного дослідження теми і залучення експертних думок.

Учасники відзначили, що в українському інформаційному полі українському візиту приділяють чільне місце, однак в цей час в медіа США домінувала афганська проблематика.

Американські медіа не завжди задовольняють потреби в інформації щодо питання України, але впливові редакції, які мають відповідну  редакційну політику, показують приклад. Зокрема, аналітичний матеріал «The New York Times» про зустріч і домовленості президентів – це зразок того, до чого ми можемо прагнути, – наголосив  Адріан Кармазин.

Йшлося також про те, що окрім офіційних результатів зустрічі та домовленостей, журналістам важливо зважати на особливі моменти програми перебування, які важливі для розуміння контексту.

Інший важливий момент для журналістської практики – критично ставитися до заяв чи коментарів політиків країни агресора  і перевіряти їх, щоб не поширювати недостовірну інформацію, яка у підсумку може призвести навіть до дестабілізації у двосторонніх відносинах чи суспільних настроях країн партнерів.  Під час заходу учасники підкреслювали важливість фактчекінгу в репортерській роботі і протистоянні інформаційним вкидам та пропаганді.

Подію організувала «Фундація Суспільність» за сприяння Національного прес-клубу та Незалежної медійної ради.