Адреса
Головне бюро ГО «ФУНДАЦІЯ СУСПІЛЬНІСТЬ»
04050, Україна, Київ
вул. Академіка Ромоданова (Пугачова) 6/29, оф.45

Електронна пошта
souspilnistfoundation@gmail.com

Телефони
+38 044 483 03 72
+38 044 483 57 33

Немає більшої цінності, ніж власна професійна репутація, – Марина Томко

Про пошук внутрішніх ресурсів, коли працюєш у режимі нон-стоп, якісно вибудувану комунікаційну стратегію як інструмент донесення інформації і побудови довірливих контактів та цінність професійної репутації для медійників говорили в Національному пресклубі під час медіаланчу «Як змінити професійне «вигорання» на «розцвітання», бути успішним і знаходити джерела підтримки».

Зі студентами шкіл журналістики ділилися досвідом: Марина Томко, експертка з комунікацій, і Адріан Кармазин, директор Української служби Голосу Америки (2005-2015).

Слайд галереїСлайд галереїСлайд галереї

Захід  розпочався із обговорення підписаного  меморандуму про взаєморозуміння і співпрацю між Офісом Генерального прокурора і медійними та правозахисними громадськими організаціями. Документ спрямований зокрема на консолідацію зусиль для гарантування свобод і безпеки журналістів.

На думку Марини Томко, ефективна робота державних та корпоративних комунікаційних служб є одним із ключових факторів життєстійкості країни,   важливим інструментом для успішної роботи журналістів у відстоюванні суспільних інтересів.

Комунікація має дві функції: обслуговуючу та управлінську, нагадала Марина Томко. Управлінська передбачає зміну ставлення аудиторії  до подій чи її поведінки, обслуговуюча – уже постфактум.

Коли йдеться про цінності, не варто боятися бути максимально незручними, бо журналісти – той тригер, який примушує владу чи корпорації говорити правду і створювати зміни. В цьому вимірі нема більшої цінності для журналістів, ніж власна професійна репутація, – відзначила експертка.

Адріан Кармазин погодився, що спільна продуктивна робота комунікаційників і журналістів для досягнення суспільних інтересів, в основі яких цінності і стандарти, важлива у багатьох країнах світу сталої демократії.

У США журналісти дуже цінують ефективну роботу прессекретарів. До прикладу, коли спікер  президента ґрунтовно готується до  пресконференції, звертається за інформацією  до різних відомств, аби дати всеохоплюючу картину. І спільна робота комунікаційників та журналістів допомагає висвітлювати існуючі проблеми, – наголосив Кармазин.

Важливим для висококласної роботи сучасних редакторів Марина Томко вважає також щоденний контент-аналіз того, що транслюють в інформпросторі, та вдале переймання інструментів взаємодії з аудиторією. Зокрема, влада часто використовує сучасні комунікаційні    інструменти, коли  «продає» мрії про майбутнє, адже є розуміння, що емоція надії і мрії сильніша за емоцію страху.

Окрім цього, для встановлення довірливих контактів керівників комунікаційних служб   із аудиторією експертка порадила у кризових ситуаціях не витрачати дорогоцінний час на виправдовування, а першими давати власну розширену інформацію.

Під час медіаланчу також йшлося про те, що сильний додатковий ресурс – це збалансований  внутрішній стан. Для того, аби не вигоріти, важливо сприймати роботу з позиції живого інтересу, можливості зробити важливу справу, встановити нові якісні контакти. У ритмі нон-стоп викликів в роботі журналістам важливо знаходити джерела підтримки в редакціних колективах, серед колег та профільних журналістських об’єднаннях.

Подію організувала «Фундація Суспільність» за сприяння Національного прес-клубу та Незалежної медійної ради.