Адреса
Головне бюро ГО «ФУНДАЦІЯ СУСПІЛЬНІСТЬ»
04050, Україна, Київ
вул. Академіка Ромоданова (Пугачова) 6/29, оф.45

Електронна пошта
souspilnistfoundation@gmail.com

Телефони
+38 044 483 03 72
+38 044 483 57 33

Медіаексперти обговорили, якої спілки, об’єднання потребують українські журналісти в нові часи

25 березня «Фундація Суспільність» за сприяння «Інтерньюз-Україна», «Детектора медіа» та Незалежної медійної ради провела експертну онлайн-дискусію «Якої спілки/об’єднання потребують журналісти в нові часи?».

До дискусії долучилися: Роман Сущенко, український журналіст, політв’язень, Оксана Романюк, виконавча директорка Інституту масової інформації, Марек Сіерант, відомий польський журналіст, Наталія Соколенко, журналістка і ведуча “Українського Радіо”, Данило Мокрик, журналіст-розслідувач проєкту bihus.info, Богдан Кутєпов, журналіст Громадського телебачення, Олексій Погорєлов, президент Української асоціації медіа бізнесу, Ольга Гресько, викладачка Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Модерували захід Дмитро Тузов, журналіст, ведучий Радіо НВ, та Тарас Петрів, президент Фундації Суспільність.

Метою заходу став експертний аналіз сучасного стану саморегулювання в медіасекторі та роботи професійних об’єднань, обговорення нових завдань, компетенції, місії і ролі журналістських спілок в Україні, пошук можливостей нового об’єднання довкола професійних стандартів і розвитку якісної журналістики, захисту журналістських прав.


На початку дискусії
Роман Сущенко зазначив важливість об’єднання журналістської спільноти та солідаризаціїї. Коли експерта незаконно утримували у російській в’язниці, він відчував потужну солідарність з боку українських та закордонних колег, які давали підтримку на медійному та особистісному рівнях.

«Ми знаємо, що багато блогерів, журналістів (останній випадок із Владиславом Єсипенком – заарештованим у Криму позаштатним співробітником Радіо Свобода) перебувають досі в ув’язненні. Ця репресивна машина агресора працює далі, тому нам дуже важливо об’єднатися довкола цієї підтримки», – зауважив Сущенко.

Оксана Романюк зазначила, що на сьогодні вона бачить три напрямки об’єднання журналістів:

перший пункт співзвучний із висловленою позицією Сущенка – це захист прав журналістів (зокрема в регіонах);
розвиток журналістської етики, журналістських стандартів, культури прозорості;
розвиток і підтримка саморегуляції та трудових прав.

Наталія Соколенко сказала, що важливо розуміти – в Україні нема культури профспілок, як, до прикладу, у США, а також у моделі розвитку медіа відсутня ланка судової системи і прокуратури, прозора робота якої важлива для забезпечення прав журналістів.

«Досвід закордонної профспілки нам скопіювати не вдасться. Потрібно пробувати нові методи, щоб вибудувати мережу журналістів», – зазначила експертка.

Серед можливих методів підтримки журналістів Наталія Соколенко назвала особисті взаємні рекомендації у каналах, де вибудувана довіра аудиторії.

Данило Мокрик висловив думку, що якнайперше потрібно розуміти, для чого і довкола чого можливо створювати журналістське обєднання. Олексій Погорєлов додав, що спілка передовсім має бути ефективною. Експерт зауважив, що ефективне об’єднання – це те, де люди отримують відповіді на свої потреби. Потреби різні, тому їх варто було б класифікувати. На думку Погорєлова, парасолькові організації зараз не на часі.

Що зараз на часі, які можливі шляхи розвитку саморегуляції в українському медіасекторі, досвід інших країн та реалії сьогодення в Україні – дивіться у відео:

Стежте за новинами на сайті та Фейсбук-сторінці «Фундації Суспільність», аби дізнаватися про нові заходи для медійників.