Адреса
Головне бюро ГО «ФУНДАЦІЯ СУСПІЛЬНІСТЬ»
04050, Україна, Київ
вул. Академіка Ромоданова (Пугачова) 6/29, оф.45

Електронна пошта
souspilnistfoundation@gmail.com

Телефони
+38 044 483 03 72
+38 044 483 57 33

В Україні попри всі проблеми якісне медіа може заробляти гроші, – Дмитро Тузов

Про нові виклики для медіа в трикутнику «медіа-влада-бізнес», формування нової журналістської етики та інституту репутації  в часи трансформацій говорили під час медіаланчу «Як медіа не згоріти в полум’ї монетизації та владних обійм?».

Зі студентами шкіл журналістики обговорювали актуальні для сучасного розвитку медіасфери питання  Дмитро Тузов,  ведучий «Радіо НВ», член Незалежної медійної ради, і Адріан Кармазин, директор Української служби Голосу Америки (2005-2015).

Про нові виклики говорили в контексті роботи американських, зокрема суспільних, та українських медіа – в тому числі на прикладі медіахолдингу НВ.

Слайд галереїСлайд галереїСлайд галереїСлайд галереї

Йшлося про те, що влада у будь-якій країні намагалася й намагається «взяти під опіку» медіа й впливати на роботу редакцій, використовуючи фінансування як важіль тиску для досягнення особистих цілей.

Зараз питання незалежності редакцій й побудови успішних медіабізнесів  постало під новим кутом, адже реклами стає все менше – значна частина рекламодавців переходить у соцмережі, Тому основним викликом на сьогодні учасники медіаланчу назвали впровадження нових форматів роботи, які б забезпечували фінансову незалежність редакцій, не зважаючи на те, чи фінансування йде з державного бюджету, чи від приватного власника.

Комерційні канали є більш впливовими, але громадське теж займає важливе місце і може стати потужною медіаорганізацією, зауважив Адріан Кармазин.

Медіаексперт навів приклад роботи найбільшої американської некомерційної мережі радіостанцій National Public Radio, яка охоплює щотижня аудиторію близько 60 мільйонів на різних платформах, 32 мільйони з них – радіослухачі. Близько 35% фінансування мережа отримує від бізнесспонсорів, ще третину отримують від станцій, які є частиною мережі, іншу частину покривають внески читачів і слухачів.

Адріан Кармазин зауважив, що таких результатів NPR змогло отримати завдяки роботі над репутацією.

В Україні попри всі проблеми, збідніння аудиторії, якісне медіа може заробляти гроші. Може здаватися, що жодного зв’язку між репутацією й грошима немає. Конкурувати з медіа, які не зважають на репутацію і заробляють багато грошей, дуже важко. Однак нещодавня історія з ДТП за участі народного депутата, новину про яку зняли більше 40 медіа, доводить, що у нашому суспільстві  приховати інформацію вже не можна. Формується інститут репутації, завдяки якому можна отримувати гроші від тих, кому важлива якісна інформація, відзначив Дмитро Тузов.

Також йшлося, що попри те, що телебачення втрачає популярність, аудиторія й монетизація радіо залишається стабільною, як і друкованих журналів. Зважаючи на досвід медіахолдингу НВ – друкований формат досі є прибутковим. Тому одним із викликів для розвитку медіабізнесу також є утримання балансу між новими і старими форматами.

Подію організувала «Фундація Суспільність» за сприяння Національного прес-клубу та Незалежної медійної ради.