Адреса
Головне бюро ГО «ФУНДАЦІЯ СУСПІЛЬНІСТЬ»
04050, Україна, Київ
вул. Академіка Ромоданова (Пугачова) 6/29, оф.45

Електронна пошта
souspilnistfoundation@gmail.com

Телефони
+38 044 483 03 72
+38 044 483 57 33

Підрив дамби Каховської ГЕС відповідає багатовіковій моделі поведінки Росії

Так вважає керівник групи радників Фундації Суспільність Крістофер Етвуд в колонці для Newsweek.

У вівторок усі українці прокинулися в шоці від новин про руйнування дамби у Новій Каховці. Однак той факт, що Росія може націлитися на екосистему півдня України, не повинен бути несподіванкою. За повідомленнями, президент України Володимир Зеленський неодноразово попереджав про те, що Росія замінувала дамбу. Українські експерти піднімали тривогу з приводу того, що удар по дамбі може бути подібним до “вибуху атомної бомби“.

Тоді як уряд США оцінює дані розвідки, яка вже схиляється до того, що за нападом стоїть Росія, український журналіст Максим Еріставі пояснив у Twitter, що цей останній інцидент слід розуміти як ще одне жахливе звірство в довгій історії російського колоніального насильства.

Потрібно всього лише провести короткий огляд російського державного телебачення, щоб зрозуміти, що рухає повномасштабною війною Росії проти України. За кілька днів до руйнування дамби відомий російський пропагандист закликав знищувати «все живе» в одному зі східних регіонів України, щоб «покарати та стримати» українців за опір російській окупації. Така риторика державних новин корениться в колоніальному розумінні власної національної та імперської історії Росії. Є певна жорстока, збочена іронія в наразі вже вірусному твіті Організації Об’єднаних Націй, присвяченому святкуванню Дня російської мови, який навмисно збігається з днем народження російського поета Олександра Пушкіна. Як найвідоміший поет російської літератури, у своїй поемі «Полтава» Пушкін ганебно висміяв українців як бандитів та зрадників. Один із найвидатніших українських філософів, Володимир Єрмоленко, вважає, що від риторики Пушкіна можна провести пряму лінію до сучасних неоімперських російських наративів.

Ці наративи проявляються в геноциді, який здійснюється проти українського народу. За повідомленнями російських опозиційних ЗМІ, російські військові не дозволяли українцям залишити затоплені території біля Новокаховської дамби, кажучи мирним жителям: «Ви всі тут помрете». Це повідомлення узгоджується з добре задокументованим патерном знищення цивільних осіб в Україні.

Однак це не є першою спробою Росії знищити українську національну ідентичність. У 1930-х роках радянський лідер Йосип Сталін насильно заморив голодом мільйони українців під час геноциду, відомого в Україні як Голодомор. Протягом того самого десятиліття радянська міліція проводила кампанію зі знищення провідних діячів української культури. Як зазначає українська письменниця Оксана Забужко, західні країни зробили серйозну помилку, приписавши ці звірства лише комунізму. Проблема була не просто в отруєній ідеології марксизму-ленінізму. Вона полягала в російському колоніальному шовінізмі, який ледь приховувався під гаслами на зразок «дружби народів».

Важливо розуміти, що Україна стоїть на передовій не лише боротьби за збереження демократії західного зразка, але і є найбільш життєздатною опозицією російському колоніалізму як такому. Росія ніколи не поставала проти свого колоніального минулого, тож її колоніальний шовінізм продовжує вчиняти звірства в Україні, на периферії Росії та на колонізованих територіях і республіках усередині Росії.

Звичайно, це малює гірку картину реальності. Звірства, подібні до тих, що чинилися в Бучі, Ірпіні, Ізюмі, а тепер і в містах та селах поблизу Нової Каховки, триватимуть, аж поки не буде викорінене джерело проблеми. Єдиний спосіб покласти край колоніальній війні – це виграти її. І єдиним способом для України вийти переможною із повномасштабного вторгнення Росії є повна участь Сполучених Штатів та їх партнерів по НАТО в підтримці України задля забезпечення перемоги українського народу. Після нещодавніх руйнувань і більше року терористичних атак як частини російської кампанії геноциду країни НАТО мають переглянути свої плани просто «наблизити Україну до членства в НАТО» на найближчому саміті блоку у Вільнюсі наступного місяця. Натомість НАТО має надати вступу України пріоритетного значення, водночас забезпечуючи Україну всіма необхідними інструментами для перемоги над російським колоніальним насильством. Як заявив прем’єр-міністр Естонії за кілька днів до Нової Каховки, «НАТО є загрозою російському колоніалізму, а не російській безпеці».

Тож давайте зробимо так, щоб Україна користувалася всіма перевагами цієї загрози.

Крістофер Етвуд – фахівець з питань Східної Європи. Працює в Razom for Ukraine та є керівником групи радників Фундації Суспільність.

Ознайомитися з текстом англійською мовою на NewsWeek.