Адреса
Головне бюро ГО «ФУНДАЦІЯ СУСПІЛЬНІСТЬ»
04050, Україна, Київ
вул. Академіка Ромоданова (Пугачова) 6/29, оф.45

Електронна пошта
souspilnistfoundation@gmail.com

Телефони
+38 044 483 03 72
+38 044 483 57 33

План дій для репортерів і всіх, хто на передовій взаємодопомоги

Січень – традиційний час для підведення підсумків минулого року і роздумів про майбутнє. Торік все було двозначним, коли ми говоримо про ментальне  здоров’я. З одного боку, пандемія COVID-19 спонукала багатьох – компанії, організації та громадян – визнати важливість системно дбати про здоров’я. Враховуючи те, що досі говорити про психічне здоров’я в цілому було не прийнято в Україні, а тема лишалась оповита міфами та упередженнями, то пандемія при всьому своєму негативному прояві відіграла й значиму роль: під її впливом все частіше стало звучати: “психічне здоров’я – важливе”.

З іншого боку, глобальна криза охорони здоров’я також посилила наявні недоліки у психічній підтримці в системі охорони здоров’я. Понад 60% країн повідомили про збій в наданні послуг з охорони психічного здоров’я вразливим групам населення, в тому числі дітям та підліткам (72%), людям похилого віку (70%) та жінкам, що потребують допологову чи післяпологову допомогу.

За останніми даними дослідження Mental Health Foundation (Великобританія), ключові показники дистресу серед дорослих (включаючи самотність, суїцидальні настрої та низький коупінг зі стресом) зараз гірші, ніж на початку пандемії. Дослідження проводилось щомісяця з моменту початку карантину в березні 2020 і тенденція зберігається невтішна: криза психічного здоров’я поглиблюється.

Оскільки не існує вакцини, яка б захищала наше психічне здоров’я від наслідків пандемії, нам вкрай важливо зосередитись на профілактиці психічних розладів та просуванню підходів турботи про психічне здоров’я. 

Читайте також: Про життєстійкість і її роль у роботі журналіста у 2021 році

Тривала невизначеність, надмірний рівень тривоги – це те, що стало спільним у мільйонів людей по всьому світу, незалежно від сфери діяльності. Втім особливо це стосується тих, хто є на передовій теми COVID-19 – медичні працівники, науковці, журналісти. При цьому журналістика в цілому за характером роботи часто пов’язана з тиском, а стрес є найбільшою проблемою охорони здоров’я, яка стосується працівників медіа сектору (National Union of Journalists, Велика Британія). Зважаючи на це, в 2020 ми запустили онлайн курс CareYou, направлений на розвиток компетенцій турботи про себе та свою команду на роботі, керування тривогою та стресом – для редакцій і громадських організацій, який отримав хороший відгук.

Що можна очікувати у 2021 році в сфері психічного здоров’я? 

За нашими спостереженнями, в наступному році фокус уваги буде на наступних трьох аспектах.

Анатолій Звіжинський, “pressconference”, 2009

  1. Ще більше онлайну

Слід визнати, що попри успіхи у створенні вакцини, про повне подолання COVID-19 говорити рано. Тож ключовий принцип “дистанція заради життя” збережеться, і сеанси з пацієнтами в Інтернеті продовжаться на 2021 рік. Потенційна інтеграція технології 5G може полегшити онлайнові сеанси, забезпечивши кращу якість зв’язку та поліпшуючи умови для терапії, що в кінцевому рахунку підвищить загальне задоволення людей від дистанційної співпраці з фахівцем.

  1. Цифрова терапія

Розроблені додатки та програми стануть все більш поширеними в підтримці лікування пацієнтів з психічними та поведінковими проблемами. Найбільш популярними наразі є застосунки, що допомагають знизити тривогу, супроводжують у техніках релаксації та підтримують формування здорових звичок, але свою ефективність підтверджують в тому числі програми, що допомагають справитись з тривожними розладами та депресією середнього ступеню вираженості. Більшість доступних цифрових методів терапії – у ​​підході когнітивно-поведінкової терапії (КПТ), з частиною доказових програм можна ознайомитись за посиланням.

Станом на сьогодні є підтвердження, що цифрова психотерапія є ефективним способом надання якісної терапії пацієнтам, і очікується, що цей напрямок буде розвиватись далі. Окрім цього, збільшує свої шанси на розширення застосування технології віртуальної реальності (VR), яка є ефективною при корекціях поведінки.

  1. Турбота про психічне здоров’я працівника

Добробут команди є важливим і визначальним для благополуччя самої організації/компанії, якщо вона орієнтується на сталий розвиток. Пандемія проявила і цю закономірність.

Карантин змусив майже 3 млрд. людей пристосовуватися до роботи в нових умовах. По всьому світу працівники і роботодавці переживають зараз новий досвід – хтось працює з домашнього офісу, а хтось – з кухні в оточенні дітей, одночасно змушений жонглювати домашніми, батьківськими та робочими обов’язками. Розмиття меж, а точніше – пекельна суміш роботи і дому – все це додатковий стрес. Без повсякденних очних контактів керівникам стає важче оцінити рівень завантаженості команди, вчасно помітити вигорання працівника та вжити належних заходів.

Допомогти прийняти виклик сьогодення і вийти на новий рівень діяльності організації лідеру може його проактивність в темі турботи про психічне здоров’я працівників. Вчитись самому і вчити людей дбати про себе та інших членів команди, організовувати робочий день у той спосіб, щоб мати можливість плідно працювати і відновлюватись, формувати середовище підтримки та налаштовувати сервіси в організації, орієнтовані на людину. Прогресивні організації вже впроваджують практики турботи про психічне здоров’я на роботі, а ті організації, які хочуть залишатись функціональними та процвітаючими у новому році, також змушені будуть переглянути роль лідера та HR-відділу, якщо такий є, з точки зору нових фокусів уваги.

Замість підсумку

Непрості виклики завжди несуть нові можливості. Цифрові рішення та інструменти, які активно впроваджуються для подолання наслідків пандемії COVID-19, матимуть цінність і в “пост-карантинний” період: проблеми психічного здоров’я потребували вирішення і в “доковідний” час, а діджиталізація зокрема може робити надання якісної допомоги у сфері психічного здоров’я доступнішим, особливо в малих громадах.

У свою чергу ми 2021 рік розпочнемо з ініціативи, яка стосується і онлайну, і зміцнення психічного здоров’я серед журналістів – програма “12 місяців стійкості”, метою якої є сприяти створенню груп взаємодопомоги “рівний рівному” (peer-to-peer) серед молодих журналістів, що є корисним та простим інструментом для зменшення стресу та вигорання, пов’язаного з роботою. Така практика дозволить у довгостроковій перспективі сприяти зміцненню життєстійкості, вмінню справлятись з труднощами та якісно виконувати свою роботу.

Командою CareYou бажаємо вам здоров’я фізичного і психічного 🙂

Андрій Сидоренко, керівник програми CareYou
Анастасія Ніжнік, консультантка-психотерапевтка методу КПТ