Адреса
Головне бюро ГО «ФУНДАЦІЯ СУСПІЛЬНІСТЬ»
04050, Україна, Київ
вул. Академіка Ромоданова (Пугачова) 6/29, оф.45

Електронна пошта
souspilnistfoundation@gmail.com

Телефони
+38 044 483 03 72
+38 044 483 57 33

Робота журналістів з соціальними мережами під час війни. Головне

Наша призвичаєність використовувати соціальні мережі під час війни ставить нас у складні ситуації з використанням та поширенням інформації. А розуміти алгоритми соціальних мереж – убезпечити себе від проблем.

Як журналістам ефективно працювати з соцмережами у часи війни обговорили разом із медіаекспертами під час онлайн-зустрічі 30 червня “Робота журналістів з соцмережами під час війни: від блокування акаунтів до публікацій з передової.

Спікерами стали: Отар Довженко, «Детектор медіа», голова Незалежної медійної ради, Дмитро Тузов, «Радіо НВ», член Незалежної медійної ради, медіаексперт Фундації Суспільність, Ігор Розкладай, експерт з медійного права ЦЕДЕМ, Тетяна Авдєєва, юристка Центру демократії та верховенства права, Діана Дуцик, членкиня Комісії з журналістської етики.

Модерував захід Тарас Петрів, президент «Фундації Суспільність», член НМР.

Отар Довженко зазначив, що зі зростанням кількості контенту, пов’язаного з війною, проблеми модерації в соцмережах є суттєвішими:

Для соціальних мереж новини з України – це дражливий контент. Зараз хороший момент для соціальних мереж переглянути політику.

Серед викликів – багато контенту поширюють власники дронів, камер спостережень, існує велика кількість маніпуляцій з такою інформацією. Це шкодить обороні України.

Ігор Розкладай розповів про Facebook Community Standarts та назвав 4 основні категорії, на яких базуються правила спільноти Facebook:

  • достовірність;
  • конфіденційність;
  • безпека;
  • гідність.

Він наголосив, що система модерації контенту в соцмережах не є ідеальною, оскільки алгоритми не сприймають контекст:

Варто оскаржувати видалення допису чи блокування сторінки. Інакше ми не навчимо алгоритми правильно реагувати.

Правила платформ передбаченні для мирних часів, де немає заворушень, повстань чи збройних конфліктів. Проте Тетяна Авдєєва зауважила, що якщо скарги будуть колективними, то відповідний кейс надійде до наглядової ради тієї чи іншої соцмережі, що в підсумку може змінити політику модерації контенту:

Платформи забороняють зображення насилля. Під час конфліктів це правило спростили, оскільки, якщо допис стосується воєнних злочинів, це стає доказом.

Експерти також обговорили питання поширення інформації з соціальних мереж високопосадовців. Законодавство дозволяє посилатися на офіційні джерела інформації, проте цю норму намагаються адаптувати до соціальних мереж:

Наразі багато публічних осіб публікують неверифіковану інформацію. Поширюючи новини з їхніх акаунтів, журналісти не порушуватимуть закон. Проте не буде виконаний принцип повноти та об’єктивності викладу матеріалу. Публікувати такі пости – ненадійно, – сказала Тетяна Авдєєва.

Медійники погодилися, що наразі не вистачає підтримки якісних медіа, які конкурують з недобросовісними ресурсами. Існує конкуренція з блогерами, які не дотримуються стандартів.

Діана Дуцик зазначила, що завжди варто стежити, щоб сторінки в соціальних мережах, а особливо телеграм-канали, були перевіреними:

Коли ви поширюєте допис із соціальних мереж, обов’язково зробіть скриншот. Це убезпечить вас від того, що пізніше допис може бути відредагованим, а отже – стати недостовірним джерелом інформації. Перевіряйте назви каналів в Telegram. Вони можуть на перший погляд не відрізнятися від надійного джерела, але поширювати фейки.

Ще однією проблемою, яку обговорили під час дискусії, є проблема узалежнення медіа від соціальних мереж як майданчика для поширення інформації. Замість того, щоб заробляти самим, медіа платить за показ контенту платформі. Щоб зменшити такий зв’язок, Отар Довженко порадив:

  • посилювати зв’язок з аудиторією, щоб читачі/глядачі цілеспрямовано шукали ваш контент;
  • утримуватися від нарощення неорганічної аудиторії;
  • використовувати різні канали поширення інформації.

Ще одна порада від Дмитра Тузова: між оперативністю та спільною відповідальністю, потрібно обирати відповідальність, особливо у час війни.

Переглянути запис обговорення: 

Організаторами події стали Центр демократії та верховенства права і Незалежна медійна рада у співпраці з Souspilnist Foundation. Ми продовжимо проводити експертні обговорення для вирішення питань, які існують на сьогодні у медійній сфері.