Адреса
Головне бюро ГО «ФУНДАЦІЯ СУСПІЛЬНІСТЬ»
04050, Україна, Київ
вул. Академіка Ромоданова (Пугачова) 6/29, оф.45

Електронна пошта
souspilnistfoundation@gmail.com

Телефони
+38 044 483 03 72
+38 044 483 57 33

У прямому ефірі відбулася битва стратегій кандидатів на посаду мера Києва

15 жовтня упродовж понад двох годин команди кандидатів на посаду міського голови Києва дебатували у програмі «Київ. Битва стратегій».

Організувала дебати Фундація Суспільність спільно з Українським кризовим медіа-центром й університетською спільнотою Campus 3.0 за сприяння Незалежної медійної ради та UA: Суспільне мовлення. 

Модераторами виступили журналісти Дмитро Тузов і Тетяна Даниленко.

Учасники дебатували у 4-ох тематичних блоках: “Генеральний план розвитку Києва”, “Екосистема міста”, “Транспорт та інфраструктура”, “Безпечна столиця”. Для забезпечення рівних умов представники команд отримували однакові питання та мали однаковий час на відповідь — 1,5 хвилини.

До дебатів запросили представників 8 політичних команд, обраних університетською спільнотою. Із запрошених не взяв участь у дебатах представник команди Віталія Кличка.

Загалом дебатували 7 представників команд претендентів на посаду міського голови Києва. 

Ми відібрали кілька яскравих цитат. 

Сергій Гусовський – кандидат на посаду міського голови Києва:

На мій погляд, питання застарілого житлового фонду – це тільки невеличка складова фундаментальних проблем із застарілістю. Найскладніша і найбільша проблема у розвитку міста – застарілий генеральний план і тотально неадекватна стратегія розвитку міста. Тому я б сказав, що точкове вирішення питання застарілого житлового фонду буде неможливим, якщо ключовий містобудівний документ не відповідає викликам сучасності. Відповідно, одне з перших і найважливіших завдань для наступного міського голови і для наступної Київської міської ради – інціація розробки сучасної стратегії і генерального плану, який відповідав би цій стратегії. Таке зчеплення дозволить забезпечити у тому числі розвиток нового житлового фонду, який можна використати, щоб надати можливість, наприклад, тим, хто живе у хрущівках, переїхати. Відповідно — потім хрущівки зносять чи реконструюють, і виникають нові можливості для розміщувати людей. Власне, тільки системний підхід і наявність чітких правил дозволить долати проблеми, з якими зіштовхується місто.

Євгенія Кулеба – команда Ірини Верещук:

Абсолютно точно — в основі розвитку міста має бути сучасна стратегія міста, яка буде враховувати всі ті тренди, за якими зараз розвиваються сучасні  міста, у тому числі йдеться про адаптацію до змін клімату. Наступним кроком, наступним документом має стати концепція інтегрованого розвитку міста Києва, на основі якої буде складене технічне завдання для розробки генерального плану. Все це має відбуватися із масштабним залученням громадськості. Ми маємо відійти від думки, що місто є замовником генплану — замовником генплану мають бути кияни. Щодо проблеми заторів: по-перше, треба знизити попит на використання транспорту. Є така концепція, зараз дуже популярна у світі,  — «15-minute city», яка передбачає, що там, де живе людина, там навчаються її діти, там вона може працювати. Тобто треба розвивати мікрорайони.

Юрій Сиротюк – команда Андрія Іллєнка:

Транспортна проблема міста накопичується і потребує негайного вирішення. Дійсно, простих методів немає. Близько 40% транспорту у місті – транзитний, нема побудованих перехоплюючих хабів. Якщо біля крайніх станцій метро будують нові ТРЦ, а не перехоплюючі хаби, як-от на метро Лісова, то мешканці, які приїжджають із Броварів, змушені їхати і намагатися запаркуватися у центрі міста. Якісний комунальний транспорт міг би частково вирішити цю проблему. Сьогодні у Києві є достатньо комунального транспорту, проблема у тому, що не має бути дублювання маршрутів комунального і приватного транспорту. Ми маємо позбуватися маршруток.

Олександр Рак – команда Сергія Притули:

У центрі проблема забруднення пов’язана не з ТЕС, а саме з автомобільним транспортом. Але я повернусь і до інших екологічих проблем — зокрема до роботи сміттєспалювального заводу «Енергія», де згорає частина сміття, і ми цим дихаємо. Можна встановити суперфільтри, але все одно все сміття ми не зможемо утилізувати через спалення. Потрібно його сортувати, створювати умови, виділяти ділянки під сміттєсортувальні заводи.

Єгор Фірсов – кандидат на посаду міського голови Києва:

У діючому бюджеті лише 100 мільйонів гривень виділено на оновлення житлового фонду. Цей бюджет треба збільшити у мінімум 10 чи навіть 15 разів за рахунок перерозподілу коштів. Друга позиція щодо розвитку міста — створення ОСББ. Там, де люди хочуть і можуть вирішувати свої житлово-комунальні потреби, це право їм треба віддати. Третє питання — проблема мережі, по якій тече вода. Навіть якщо «Міськводоканал» запустить кришталеву джерельну воду, пробігаючи по існуючих трубах, вона стане небезпечною дл життя. Оновлення цього житлово-комунального фонду – для нас пріоритет №1.

Юрій Левченко – кандидат на посаду міського голови Києва:

Одна з основних проблем, чому у нас така завантаженість на дорогах – перевантаження міста житловими забудовами там, де їх не має бути, згідно з генпланом. Треба замінювати маршрутки-душогубки на великогабаритний комфортабельний справді доступний громадський транспорт, насамперед рейковий. Наприклад, якщо говорити про вирішення проблеми лівого берега, насправді метро – абсолютно не головний аргумент, це більше фантазія. Треба пустити швидкісний автобус по Північному мосту, відновити лівобережну трамвайну мережу через міст Патона і через подільський мостовий перехід треба пустити швидкісний трамвай теж.

Денис Марчук – команда Миколи Томенка:

Принцип безпеки – те, що нам гарантує держава. У Києві, представляючи органи місцевого самоврядування, ми маємо забезпечити, аби всі кияни незалежно від пори року і часу відчували себе захищеними. У цьому контексті значну роль роль відіграє співпраця органів місцевого самоврядування із Міністерством внутрішніх справ. Дійсно, нам потрібно виводити на новий рівень роботу Муніципальної поліції: її функції можна було б значно розширити, організувати додаткові екіпажі, які б здійснювали нагляд за безпекою у певних районах Києва. Це дало б людям зрозуміти, що про них піклуються. Але знову ж таки, головне, як і у сфері медицини, – профілактика. І профілактика у цьому випадку полягає, зокрема, у зменшенні рівня порушень серед підлітків. У нас сьогодні мало спортивних майданчиків, мало уваги приділяється молодіжному спорту, культурі. А ці речі могли б захопити підлітків, аби вони не тинялися вулицями і не створювали криміногенних ситуацій у районах чи безпосередньо на вулицях, на яких проживають.

Дебати аналізував Костянтин Шокало, керівник групи аналітиків Центру спільних дій. Після ми передамо аналітичне напрацювання майбутньому міському голові — для опрацювання та використання у плануванні роботи.

«Київ. Битва стратегій» транслювали на платформах Українського кризового медіа-центру та на інших платформах. 

Переглянути відеотрансляцію та зробити власні висновки можна за посиланням: