Адреса
Головне бюро ГО «ФУНДАЦІЯ СУСПІЛЬНІСТЬ»
04050, Україна, Київ
вул. Академіка Ромоданова (Пугачова) 6/29, оф.45

Електронна пошта
souspilnistfoundation@gmail.com

Телефони
+38 044 483 03 72
+38 044 483 57 33

Виклики й можливості для медіа у час війни. Як продовжувати якісно працювати?

Під час кризи виклики й можливості йдуть поруч. 

Які існують можливості фінансування медіа під час війни? Як отримати грантову підтримку? Які особливості побудови  кризового менеджменту? Наскільки важлива психологічна підтримка всередині команди, та як не нашкодити?

На ці питання відповідали медіаекспертки під час онлайн Школи медіаменеджменту у час війни від “Фундації Суспільність”.

Ділилися досвідом та знаннями: Юлія Салій, співзасновниця та видавчиня онлайн-видання Хмарочос, Олександра Свєрдлова, менеджерка NDI, Дарина Шевченко, CEO The Kyiv Independent та Анастасія Ніжнік, психотерапевтка, співзасновниця Центру психічного здоров’я БрейнКульт та платформи Хаб стійкості від “Фундації Суспільність”.

Медіа як бізнес. Місія – вижити у час війни

Юлія Салій зосередилася на темі фінансування медіа у час війни.

Редакція “Хмарочосу” працює за диверсифікованою системою фінансування та виділяє для себе два джерела фінансування: підписки та фандрайзинг.

Аби ефективно залучати платні підписки читачів, експертка порадила:

  • визначити цільову аудиторію;
  • розміщувати інформацію про підписку як банер на сайті чи вставляти текстовий блок наприкінці статей;
  • сегментувати можливість зробити внесок: це може бути одноразова та місячна підписки;
  • використовувати платіжну систему LiqPay – вона на сьогодні найбільш універсальна.

Варто продумати, якою мовою ви спілкуєтесь з читачем, а також пропрацювати дизайн та визначити періодичність появи повідомлень про можливість підписки. Тоді система буде працювати.

Як отримати грантову підтримку

Олександра Свєрдлова раніше працювала у громадських організаціях і формувала заявки на отримання грантової підтримки. Зараз працює в неурядовій організації NDI, яка надає грантову допомогу медіа.

Шоб подати заявку на грант, необхідно прописати:

  • аналіз контексту;
  • мету проєкту;
  • завдання проєкту;
  • активності;
  • бюджет;
  • обґрунтування бюджету;
  • план моніторингу та оцінки;
  • аналіз ризиків.

Перед написанням бюджету варто провести мінідослідження актуальних цін на ринку. Не потрібно придумувати та вказувати приблизні ціни. У такому випадку ви не зможете реалізувати проєкт, і доведеться писати донору та просити перерозподілити бюджет.

Кризовий менеджмент в умовах війни

На початок повномасштабного вторгнення росії в Україну The Kyiv Independent, CEO якого є Дарина Шевченко, перебував на етапі запуску роботи. Однак медіа вдалося не тільки вижити в умовах війни, а й наростити аудиторію та забезпечити фінансову подушку безпеки.

Виклики та можливості у час будь-якої кризи, в тому числі, війни, завжди йдуть поруч. Найважливіше для будь-якого проєкту – вибудувати стратегію та закласти в неї ризики.

Якщо йдеться про можливість забезпечення роботи редакції, варто розуміти, що безпека – перш за все. Людину не можна звільнити, якщо вона перебуває в умовах небезпеки. Має бути менеджер, який формуватиме новий графік роботи, ставитиме нові завдання і цілі.

Медіа має працювати. Аби забезпечити фінансування, потрібно ще на етапі прописування стратегії:

  • зауважити, що всі способи заробітку обмежуються певними чинниками і прив’язані до особливостей структури організації;
  • розуміти, хто цільова аудиторія, і де вона знаходиться;
  • якщо є можливість, розробити сторінку донатів на власному сайті, якщо ні – користуватися зовнішніми платформами: Спільнокоштом, Patreon або WayforPay. Для цього ще на етапі реєстрації організації варто з’ясувати, яка юридична особа підходить для роботи тієї чи платіжної системи.

Ми працюємо у час війни. Психологічна підтримка команди

У час війни редакціям важливо вміти приймати нові виклики – невідомість та невизначеність, очікування та змінений контекст життя й роботи, умовність безпеки, напругу та виснаження – та вміти справлятися з ними.

Психотерапевтка Анастасія Ніжнік порадила бути чесними з колегами та проговорювати всі зміни: щодо робочих місць, можливостей отримувати зарплату та нових форматів роботи. Інформація та комунікація дає відчуття безпеки і знижує градус невідомості.

Варто розуміти, що люди не можуть бути такими ж працездатними, якими були до війни, і це нормально. Також потрібно прийняти факт, що ви є максимально корисними саме там, де знаходитесь зараз.

Людяність має бути в пріоритеті. Ви повинні пам’ятати, що ваша команда зараз переживає, можливо, найстрашніший етап в своєму житті. Ваша підтримка для них дуже важлива.

55 представників регіональних медіа готові з новими силами розвивати редакції і продовжувати протидіяти російській дезінформації. Дякуємо нашим спікеркам і учасникам.