Адреса
Головне бюро ГО «ФУНДАЦІЯ СУСПІЛЬНІСТЬ»
04050, Україна, Київ
вул. Академіка Ромоданова (Пугачова) 6/29, оф.45

Електронна пошта
souspilnistfoundation@gmail.com

Телефони
+38 044 483 03 72
+38 044 483 57 33

Як і чим живе сфера культури у час пандемії. Досвід України та Європи

З якими проблемами зіткнулася фестивальна спільнота через обмеження, пов’язані з Covid-19, та які можливі кроки у розвитку культури у період послаблення та виходу з карантину. Про це дискутували 19 травня на міжнародній Zoom-конференції «Комунікація і культура в час глобальних загроз».

До обговорення долучилася генеральна секретарка Європейської асоціації фестивалів Катрін Девентер, а також представники європейських фестивалів, члени Європейської асоціації фестивалів від України, українські ЗМІ.

Фундація Суспільність підготувала вижимку виступів п’яти гостей.

 

Юріан Койман, керівник швейцарської організації «Culturescape», член Європейської асоціації фестивалів

Пандемія змінила культурне життя кожної європейської країни. Ми знаємо, як було до коронавірусу, зараз знаходимося на середині шляху боротьби  з коронавірусом, і не знаємо напевне, як буде після коронавірусу.

Культурне життя зупинилося. Зокрема, у Швейцарії музеї відкриються тільки за 10 днів. У Німеччині та Нідерландах відновлення культурного життя відбувається повільніше, але на відміну від України, культурний сектор у таких країнах як Нідерланди, Швейцарія, Франція, Німеччина отримує допомогу уряду.

Звісно, через ситуацію з коронавірусом довелося перенести багато фестивалів. І дуже важливе питання на сьогодні: як фестивалі відбуватимуться у майбутньому. Є побоювання, що відбудеться певна втрата аудиторії. Ситуація вимагає нових викликів, рішень і бачення фестивалів у майбутньому.

Катрін Девентер, генеральна секретарка Європейської асоціації фестивалів 

У Європі теж серйозно підійшли до ситуації з пандемією. Дуже багато фестивалів закрили ще у березні, також закривають фестивалі на червень-липень, а в деяких країнах навіть ті, які мали відбутися у вересні.

Після першого періоду шоку багато фестивалів почали думати над створенням альтернативних програм: переходом в онлайн, зменшенням термінів фестивалів чи перенесення програми на наступний рік.

Криза дає можливість знаходити нові можливості, й асоціація виробляє нову філософію фестивалів. Дуже важливим на цьому етапі є залучення громадянського суспільства, аби не втрачати зв’язок і виносити важливі питання на державний рівень.

Андрій Палатний, куратор «ГогольFest»

Пандемія – це серйозний виклик для всіх культурних гравців, зокрема тих, які займаються фестивальною діяльністю.

За ті 8 тижнів карантину ми насправді досягли дуже цікавих результатів. Постало питання виживання, адже вся конструкція запланованих подій підвисла 8 тижнів тому.

Театр зупинив свою діяльність, але на базі «ГогольFest» ми відкрили цифрову лабораторію з пошуку цифрових рішень для культурних продуктів. За цей час випустили близько 8 різних технологій і спільно з європейськими колегами їх найближчим часом презентуємо.

Так, зараз з’являється таке поняття як Zoom-театр, Zoom-фестиваль, і можна довго дискутувати, чи добре це, чи погано. Та ми швидше говоримо про перетин онлайн та офлайн подій як певний синтез енергії, а не всупереч один одному. Зрозуміло, ми всі перейдемо в офлайн, коли це стане можливо, але той новостворений контекст уже має вже запит, і навколо нього дуже цікаво розвиваються події.

Оксана Линів, головна диригентка Опери та Філармонійного оркестру м. Ґрац, Австрія. Засновниця та арт-директорка фестивалю LvivMozArt. Засновниця, диригентка та художня керівниця Молодіжного симфонічного оркестру України/YsOU

LvivMozArt ми перенесемо на 2021 рік. Цьогоріч існує занадто багато ризиків, що зможемо провести інтернаціональний фестиваль класичної музики на необхідному рівні.

На LvivMozArt заявили виступ 7 приїжджих оркестрів, у тому числі з-за кордону. До Львова вперше мав приїхати Фрайбурзький бароковий оркестр з Німеччини (один з найвідоміших колективів Європи) та Штирійський молодіжний оркестр з Австрії (а це 60 дітей). Зрозуміло, що у межах існуючої небезпеки для здоров’я неможливо заявляти такі виступи. Також аби реалізувати поїздку артистів потрібно бути впевненими у логістиці – у тому, що хоча б за два місяці зможемо бронювати всі перельоти-переїзди. Усе це вкупі унеможливлює проведення фестивалю 2020 року як такого, хоч ми вже були готові запускати продажі. Дуже шкода створеної концепції: це і розробка, і дизайн, і тексти – усе напрацьоване будемо переносити на 2021 рік з певною адаптацією.

Молодіжний симфонічний оркестр України/YsOU мав цьогоріч об’їхати 20 міст, але наразі це також неможливо.

Щодо Австрії, то тут усіх відправили на карантин, але з 1 червня дозволили грати концерти з публікою до 100 людей, з липня – 250 слухачів, з серпня – до тисячі. Найбільші австрійські фестивалі – Брегенцський і Зальцбурзький – мають відбутися, але з переформатованою програмою. Що є найскладнішим – за новими правилами між духовими інструментами має бути не менше двох метрів відстані. Не кожна сцена має такі габарити, щоб настільки широко розсадити оркестр.

У Німеччині офіційно до 31 серпня заборонене проведення великих подій, але також не зрозуміло, що таке «велика подія» – 500 людей, тисяча, дві тисячі, три тисячі? Деякі найкрупніші театри завершили свої сезони і пішли у відпустки, бо їм просто невигідно відкриватися, а от деякі оркестри переформатовують програми.

Максим Черкашин, співорганізатор фестивалю «Файне місто»

Ми у тій же ситуації, що й усі. Нещодавно долучились до проєкту «Стоп культурний карантин», щоб нас почули, і сьогодні слідкуємо за розробкою і прийняттям законопроєкту 3377, який направлений саме на підтримку креативних індустрій (але ми, направду, не дуже в захваті від того, що відбувається).

Намагаємося якось переформатуватися, тому що фестиваль не можна провести онлайн. Люди приходять за емоціями, хочуть особистісного зв’язку, якогось драйву, і онлайн ми, на жаль чи на щастя, нічого запропонувати нашим відвідувачам не зможемо. Тому вже готуємо п’ятиденний захід на 2021 рік.

Захід провели «Фундація Суспільність», Національний прес-клуб України спільно Центром розвитку «Демократія через культуру» – EFFE-Хаб в Україні та секретаріат Європейської асоціації фестивалів (EFA).

Ви можете переглянути конференцію у відео:

Фото: сторінка Culturescape у Фейсбуці, відкриті джерела