Адреса
Головне бюро ГО «ФУНДАЦІЯ СУСПІЛЬНІСТЬ»
04050, Україна, Київ
вул. Академіка Ромоданова (Пугачова) 6/29, оф.45

Електронна пошта
souspilnistfoundation@gmail.com

Телефони
+38 044 483 03 72
+38 044 483 57 33

Як глобальні кризи впливають на роботу і ментальне здоров’я журналістів: репортерський погляд

20 травня відбулася експертна онлайн дискусія «Як глобальні кризи впливають на роботу і ментальне здоров’я журналістів: репортерський погляд».

До дискусії долучився Богдан Кутєпов, журналіст Hromadske, Наталя Нагорна, журналістка ТСН, Діана Матвіїв, журналістка Прямого, Валерія Павленко, журналістка П’ятого каналу, Євген Пастухов, журналіст телеканалу Еспресо, модерував захід Дмитро Тузов, ведучий Радіо НВ.

Українські медійники підіймали питання журналістської солідарності та етики, комунікації з представниками влади, складності пошуку новин, а також роботи онлайн й «у польових умовах» – якщо у першому випадку це технічні та комунікаційні труднощі, то в другому існує небезпека заразитися коронавірусом та інфікувати команду чи «принести» на передову.

 «Усе ж будь-які кризи, як не дивно, дуже позитивно впливають на журналістику, адже журналісти отримують змогу працювати по-іншому і вчитися працювати по-іншому. Виклик для журналіста – це ж не тільки маска», – зауважила Наталя Нагорна.

 

«Для ментального здоров’я наших слухачів, глядачів і слухачів важливо не згущувати  фарби, не ловити хайп – як робить Гордон. Тому що коли людина гортає стрічку Фейсбук, все виглядає набагато драматичніше, ніж є насправді», – зазначив Богдан Кутєпов.

Ризики для ментального здоров’я журналістів у період глобальної кризи коментував Андрій Сидоренко — менеджер спецпроектів Фундації Суспільність, керівник напрямку CareYou.

«Якщо говоримо про усі стреси, які переживаємо (починаючи з Євромайдану, війни на Донбасі і закінчуючи коронавірусом), вони постійно виникають і будуть виникати надалі. Це те, що ми маємо навчитися приймати – ту нову реальність, у якій опинилися. Прийняття дає можливість рухатися далі, але треба розуміти, що ніхто із нас не є «айронменом», – наголосив Сидоренко.

Переглянути дискусію можна у відео:

Цей захід став можливим за підтримки проєкту USAID «Медійна програма в Україні», що реалізується міжнародною організацією Internews, та за допомоги приватних благодійників.