Адреса
Головне бюро ГО «ФУНДАЦІЯ СУСПІЛЬНІСТЬ»
04050, Україна, Київ
вул. Академіка Ромоданова (Пугачова) 6/29, оф.45

Електронна пошта
souspilnistfoundation@gmail.com

Телефони
+38 044 483 03 72
+38 044 483 57 33

ZIK у марафоні «Тхне Соросом» розпалював ворожнечу, просував відставку уряду Гончарука та піарив ОПЗЖ, – Незалежна медійна рада

Незалежна медійна рада знайшла в марафоні порушення та запропонувала Нацраді детально промоніторити канали ZIK, NewsOne та «112 Україна» з огляду на систематичну пропаганду однієї партії.

 

Незалежна медійна рада знайшла ознаки мови ворожнечі, антисемітизму, порушення журналістських стандартів, вимог законодавства та Редакційного статуту телеканалу ZIK у телемарафоні «Тхне Соросом», який телеканал ZIK транслював 28 лютого. Відповідний висновок щодо телемарафону Незалежна медійна рада оприлюднила 29 травня.

 

Цю справу Незалежна медійна рада вирішила розглянути після відкритого звернення міжнародного фонду «Відродження», який згадувався в телемарафоні «Тхне Соросом» і закликав медійну спільноту, у тому числі Незалежну медійну раду, дати оцінку медіапродуктам телеканалу ZIK.

 

Учасники телемарафону критикували низку народних депутатів і членів уряду Олексія Гончарука, а також громадські організації та їхніх представників. Їх називали «соросятами», які нібито «продалися» західним донорам, зокрема бізнесмену та філантропу Джорджу Соросу. Про самого Джорджа Сороса говорили, що він нібито «заробив величезні статки на кризах».

 

Незалежна медійна рада вважає, що зміст і мета марафону охоплювали не лише питання впливу Джорджа Сороса та його структур на Україну. На думку ради, телемарафон «Тхне Соросом», імовірно, слугував медійному пропагуванню ідей відставки уряду Олексія Гончарука, шкідливості західної грантової підтримки українських громадських організацій і ЗМІ та мав не меті пропаганду інтересів конкретної політичної сили – «Опозиційної платформи – За життя».

 

Експерти Незалежної медійної ради вбачають у змісті телемарафону ознаки мови ворожнечі щодо організацій, які отримують підтримку від західних донорів, та підбурювання до антисемітизму.

 

Незалежна медійна рада вказала і на порушення низки журналістських стандартів у марафоні: незбалансованість, упередженість, сумнівна достовірність, неповнота поданої інформації.

 

Незалежна медійна рада дійшла висновку, що телеканал ZIK у марафоні «Тхне Соросом» порушив вимоги закону «Про телебачення і радіомовлення», які забороняють телерадіокомпаніям поширювати мову ворожнечі, порушувати права та інтереси осіб та зобов’язують мовників поширювати об’єктивну інформацію. Також канал порушив норми власного Редакційного статуту щодо поширення об’єктивної інформації та дотримання журналістських стандартів правдивості, точності, неупередженості, безсторонності, плюралізму думок, збалансованості.

 

Незалежна медійна рада також запропонувала Національній раді з питань телебачення і радіомовлення провести більш детальний моніторинг контенту телеканалів ZIK, NewsOne та «112 Україна» з огляду на систематичне фіксування в ньому політичної пропаганди конкретної партії (порушення п. «в» ч. 1 ст. 59 ЗУ «Про телебачення і радіомовлення»).

 

Такий моніторинг Нацради мав би стосуватися питань збалансованості/незбалансованості підбору гостей ефірів, опонування ведучими цим гостям (або відсутності такого), згадування політичних сил в ефірі за відсутності інформаційних приводів або створення самими телеканалами таких штучних приводів, коментарів телеведучих та журналістів на підтримку (або проти) конкретних політиків, політичних сил та озвучуваних ними тез. Відповідний моніторинг мав би охоплювати принаймні тиждень мовлення, вважає Незалежна медійна рада.

 

Повний текст висновку можна переглянути тут.

Довідка:

Незалежна медійна рада є постійним громадським моніторинговим та консультативним органом, який розглядає спірні ситуації щодо недотримання медійного законодавства, міжнародних стандартів висвітлення інформації у медіа, порушень норм журналістської етики, а також надає рекомендації органам влади та іншим зацікавленим особам задля вдосконалення ними регулювання у медійній сфері.

 

Незалежна медійна рада була заснована п’ятьма провідними медійними громадськими організаціями («Центр демократії та верховенства права», «Інститут Масової Інформації», «Інтерньюз-Україна», «Детектор Медіа» та «Фундація «Суспільність») і складається із 15 членів. Голова Незалежної медійної ради – Тарас Шевченко, секретарі – Олена Голуб і Павло Моісеєв.