Адреса
Головне бюро ГО «ФУНДАЦІЯ СУСПІЛЬНІСТЬ»
04050, Україна, Київ
вул. Академіка Ромоданова (Пугачова) 6/29, оф.45

Електронна пошта
souspilnistfoundation@gmail.com

Телефони
+38 044 483 03 72
+38 044 483 57 33

Експерти обговорили, як редакціям у часи пандемії зберегти солідарність

18 грудня онлайн експерти обговорили роботу журналіста в часи локдауну, як редакціям зберегти солідарність.

Дискусію для журналістів та редакторів організувала “Фундація Суспільність” за сприяння “Інтерньюз-Україна” та “Детектора медіа”.

Експерти говорили про виклики, пов’язані з фізичним та емоційним станом, з якими зіштовхнулись журналісти та редакції в період пандемії covid-19, зокрема, як їм давати раду та як повернутись до роботи й свого колективу після одужання.

Серед запрошених спікерів: Крістіна Бердинських, журналістка НВ, Марія Жартовська, незалежна журналістка, Сергій Стеценко, журналіст Радіо Свобода, Прага, Сергій Гришин, головний редактор телеканалу “Ісландія”, Стас Мєдвєдєв, UA:Суспільне мовлення, Христина Колесник,психологиня, УКУ, Артем Соколенковиконавчий директор pr-агентства КРАСНІ.

Модераторами стали Дмитро Тузов, журналіст, Андрій Сидоренко, керівник програми CareYou “Фундації Суспільність”.

Якнайперше йшлося, що пандемія внесла серйозні корективи у роботу медійників: починаючи від обмеження доступу до студій, зменшення кількості відряджень та завершуючи хвилюванням за власне здоров’я та здоров’я людей, з якими все ж потрібно комунікувати вживу.

До дискусії долучилися журналісти та редактори редакцій, які працюють у різних форматах, тому досвід переформатування роботи різнився.

Сергій Гришин зауважив, що зі стартом локдауну на телеканалі “Ісландія” організували роботу таким чином, аби у студії працювала тільки невелика частина команди – навіть побудували студію, яка технічно дозволяє проводити ефір одній людині. Оскільки канал працює у студійному режимі, особливих труднощів з переходом на дистанційну форму роботи не виникло.

Частина команди празького офісу “Радіо Свобода” перейшла на дистанційну роботу, частина все ж працювала у “полі”.

“На початку пандемії, навесні, була цікава історія. Чехія однією з перших у Європі ввела повний локдаун, і те, на що ми як журналісти звернули увагу у роботі чеських колег, що вони практично одразу почали одягати маски в ефірах навіть у студії. Потім один із ведучих розповів, що вони вдягали маски в студії в тому числі задля того, аби аудиторії показати, що це важливо”, – розповів Сергій Стеценко.

Медійники під час дискусії поділилися, що значний відсоток їхніх колег хворіли чи й зараз хворіють коронавірусом, та розповіли власний досвід захворювання на Covid-19, наскільки важливою у цей період є підтримка команди й можливість пройти адаптаційний період.

“З перших днів (хвороби) зрозуміла, що працювати я взагалі не зможу – у мене був такий стан, що не могла читати навіть новин, тому перший тиждень узагалі випала з інформаційного простору. І в редакції дали мені цей час, щоб похворіти і впоратися з хворобою, за що дуже вдячна”, – подідилася Крістіна Бердинських.

Психологиня Христина Колесник зауважила, що важливо як під час так і після захворювання зважувати власні сили та частіше прислухатися до себе.

“Потрібно розуміти, що кожен з нас різний. Річ, яка об’єднує зараз нас усіх, загальнолюдський досвід. У постковідний період я б радила вирощувати чуйність до себе, дивитися, чи є ресурси взятися за новий проєкт, і дати дозвіл справлятися по-різному з цим станом”, – зазначила психотерапевтка.

Як можливі рішеннями для підтримки журналістів у період пандемії на рівні редакцій експерти запропонували:

  • проведення тренінгу для команди про те, як працювати в умовах коронавірусу та діяти у випадку хвороби;
  • щоденний моніторинг здоров’я і самопочуття співробітників, щоб в разі виникнення симптомів оперативно прийняти рішення про самоізоляцію контактних осіб;
  • подбати про наявність сімейного лікаря у кожного члена команди і медичне страхування або створити фонд взаємопідтримки на рівні редакції;
  • передбачити план дій на випадок хвороби журналіста: як розвантажити працівника, перебудувати роботу;
  • розвивати суспільну свідомість, зокрема, йдеться про маски в ефірі, посилену увага до формулювань.

Переглянути дискусію можна у відео:

Цей захід став можливим за підтримки проєкту USAID «Медійна програма в Україні», що реалізується міжнародною організацією Internews, та за допомоги приватних благодійників.