Адреса
Головне бюро ГО «ФУНДАЦІЯ СУСПІЛЬНІСТЬ»
04050, Україна, Київ
вул. Академіка Ромоданова (Пугачова) 6/29, оф.45

Електронна пошта
souspilnistfoundation@gmail.com

Телефони
+38 044 483 03 72
+38 044 483 57 33

Медіаекономіка в час війни – як редакції працюють зараз, і чого чекати в майбутньому

Російсько-українська війна негативно впливає й на медіаекономіку. Редакції скорочують витрати, переформатовують роботу, або ж медіа закривають.

Питання медіаекономіки в час війни експерти обговорили 16 червня під час онлайн-зустрічі.

До обговорення долучилися: Отар Довженко, головний редактор «Детектора медіа», голова НМР, Олександр Харченко, директор «Укрінформу», Олександр Мартиненко, гендиректор інформагентства «Інтерфакс-Україна», Кирило Лукеренко, виконавчий директор «Громадського радіо», Анна Бабінець, керівниця «Слідство.інфо», Анастасія Шибіко, керівниця «Вільного радіо», Бахмут, Андрій Русиняк, засновник і гендиректор івано-франківської ТРК «РАІ», Роман Турій, головний редактор івано-франківського видання «Galka.if.ua».

Модерували захід Тарас Петрів, президент «Фундації Суспільність», член НМР, та Дмитро Тузов, ведучий «Радіо НВ», спеціаліст «Фундації Суспільність», член НМР.

Олександр Мартиненко зазначив, робота журналістів зараз – серйозний виклик:

Ніхто не знає, як вижити редакціям в цих умовах. Зараз потрібно скорочувати видатки та збільшувати доходи. Передбачень та прогнозів немає жодних. Є великий ризик сплеску «джинси» після закінчення війни. Медіа будуть шукати шляхи доходів, і деякі погодяться поширювати активно замовні матеріали. До цього потрібно бути готовими.

 

Я розумію, що редакції будуть шукати способи вижити, і я їх не засуджую, але ми завжди повинні розуміти та пам’ятати, що «джинса» – це зло. І не варто йти цим шляхом. Навіть у такий час. Роками говорили, що в Україні забагато медіа. Зараз відбувається «природний відбір». На жаль, серед медіа, які вже закррилися чи закриються, є й хороші, – додав Отар Довженко.

У час війни медіа частково можуть отримувати фінансування через:

  • грантову підтримку (як у «Слідство.інфо», «Громадського радіо», «Вільного радіо»);
  • рекламу (Galka.if.ua, «Вільне радіо», «Громадське радіо»);
  • підтримку аудиторії (багато медіа зараз відмовилися від цієї моделі, адже поставили у пріоритет підтримку аудиторією ЗСУ);
  • фінансування з боку держави (для державних медіа, як «Укрінформ»).

Серед можливостей, як допомогти редакціям працювати в умовах війни, експерти відзначили: навчання принципам роботи з грантовими заявками, пошук нових можливостей розміщення реклами, перегляд принципів оподаткування медіа та внесення правок у власне законодавчі документи, які стосуються медіа, створити єдиний канал, який би об’єднав регіональні мовники в одну системи та таким чином об’єднати країну.

Експерти погодилися, що комплексно підійти до вирішення проблем, які існують у медіаекономіці, можна через вивчення досвіду одне одного та напрацювання спільних рішень для розвитку якісного медійного ринку в Україні через подальші спільні обговорення.

Захід організувала «Фундація Суспільність» за сприяння Internews Ukraine, Детектора медіа та Незалежної медійної ради. Ми продовжимо проводити експертні обговорення для вирішення питань, які існують на сьогодні у медійній сфері.