Адреса
Головне бюро ГО «ФУНДАЦІЯ СУСПІЛЬНІСТЬ»
04050, Україна, Київ
вул. Академіка Ромоданова (Пугачова) 6/29, оф.45

Електронна пошта
souspilnistfoundation@gmail.com

Телефони
+38 044 483 03 72
+38 044 483 57 33

Постковід: практичні поради допомоги від психотерапевтки Анастасії Ніжнік

Постковід у медичній термінології характеризує ознаки та симптоми, які виникають після перенесеної коронавірусної хвороби, які неможливо пояснити жодним діагнозом.

Приблизно одна людина з трьох, які мали позитивний тест на COVID-19 (і кого зазвичай не госпіталізовували), мають симптоми постковіду впродовж 3-6 місяців. Трійка перших за поширеністю симптомів: втома, нездужання після фізичного або розумового навантаження, когнітивна дисфункція. 65% опитуваних мали симптоми протягом 6 місяців (The Lancet, July, 2021). В англомовних країнах постковід навіть називають «long-haulers» — за аналогією з далекобійниками, які долають довгі відстані з важким вантажем.

Які є шляхи для підтримки себе та близьких у постковідний період та як впоратись із хвилюванням і тривогою в часи глобальної невизначеності, яку досі викликає пандемія?

Про це 26 листопада під час зустрічі-обговорення «Медіадопомога: поширені наслідки Covid-19 для ментального здоров’я та способи підтримки»  від Фундації Суспільність розповіла Анастасія Ніжнік, психологиня, психотерапевтка-консультантка в підході КПТ.

Модерував захід Дмитро Тузов, журналіст, ведучий Радіо НВ.

Якнайперше потрібно видихнути і спробувати зрозуміти, що ви не одні з проблемою постковіду. Симптоми тимчасові, і врешті настане полегшення. Дуже важливо у постковідний період дати собі додатковий час на відновлення, — зауважила Анастасія Ніжнік.

Психотерапевтка поділилася практичними порадами допомоги у цей період. Зокрема йдеться про те, аби:

  • дбати про сон. За пів години до сну відкладати ґаджети і за можливості щовечора лягати в той самий час;
  • планувати свій день. Планування збереже енергію, необхідну для відновлення організму;
  • впроваджувати на щодень правило «золотої години». Усувати всі зовнішні подразники — від мобільного до речей на робочому столі — і фокусуватися в цей час на одній справі, яка приносить задоволення;
  • якщо відчуваєте тривожність, допоможе практикувати контрольоване дихання (глибокий вдих і повільний видих) або знайти сім предметів, які відповідають сімом кольорам веселки;
  • ділити великі справи на маленькі кроки і святкувати найменші досягнення;
  • обіймати близьких. Обійми дають відчуття безпеки і хоробрості продовжувати;
  • помічати, що хорошого сталося впродовж дня. Йдеться не про те, аби одягнути «рожеві окуляри», а щоб розуміти: може бути складно, але й у цей складний період стаються хороші речі.

Переглянути запис зустрічі та дізнатися більше: