Адреса
Головне бюро ГО «ФУНДАЦІЯ СУСПІЛЬНІСТЬ»
04050, Україна, Київ
вул. Академіка Ромоданова (Пугачова) 6/29, оф.45

Електронна пошта
souspilnistfoundation@gmail.com

Телефони
+38 044 483 03 72
+38 044 483 57 33

Стартувала Школа медіаменеджменту

29 січня у онлайновому форматі відбулося інтенсивне навчання у Школі медіаменеджменту, яку організувала «Фундація Суспільність» за сприяння ГО «Інтерньюз – Україна» та інтернет-видання «Детектор медіа».

Навчання пройшли понад 70 журналістів з усіх регіонів країни, а лекторами виступили: Анатолій Бондаренко, співзасновник Texty.org.ua, Тетяна Кисельчук, генеральна продюсерка цифрових платформ Суспільного, Дмитро Тузов, ведучий «Радіо НВ», Олександр Омельчук, IT-creator, співзасновник групи каналів OMTV (UA), Наталія Курдюкова, співзасновниця «Накипіло», Харків, Софія Дейчаківська, засновниця проєкту «Куфер», Івано-Франківськ, Андрій Сидоренко, керівник програми CareYou, Адріян Кармазин, керівник Української служби «Голосу Америки» (1987-2015 рр.).

Спікери навчали основних інструментів, важливих для медіаменеджерів: від формування таймлайну до організації роботи команди та монетизаціїї проєктів, а також ділилися власним досвідом і кейсами.

«Медіаменеджер – це людина «soft skills», так званих гнучких скілів або надпрофесіональних. Їх не можна поміряти: швидкість, креативність, систематизованість, дисципліна і так далі – це ті скіли, якими має володіти керівник», – зазначила Тетяна Кисельчук.

Тетяна Кисельчук поділилася власними кейсами роботи медіаменеджерки та порадами для початківців. Зокрема:

  1. Враховуйте у плануванні бюджету податки. «Податки – це святе, розберіться, будь ласка, у різниці між ФОП та цивільно-правовими угодами, це не так складно. Я бачила людей, які рахували бюджет без податків, і потім, коли доходило до цивільно-правової угоди (це 41% податків), бюджет збільшувався у два рази».
  2. Якщо проєкт пов’язаний з відео, рахуйте зміни. «Наприклад, якщо мені треба було зняти добрий десяток лекцій, і лектор просив розбити їх на два дні, тому що це багато роботи, мені легше було доплатити лектору, але не платити трьом операторам за дві зміни».
  3. Заощаджуйте всюди, де можете. «Кожен проєкт – це математична задача. У вас є «дано», але як ви розв’яжете задачу, буде залежати, власне, від вашої винахідливості».
  4. Прописуйте чітку структуру проєкту та річний план. «Окрім цього має бути систематизованість та дисципліна – ви відповідаєте за помилки ваших людей. Вчіться говорити «ні». Якщо не готові нести відповідальність, не ставайте керівником проєктів».
  5. Ви маєте бачити цінність у проєкті. «У ідеї мають бути цінності, навіть якщо це комерційний проєкт. Це може пафосно звучати, але я в це вірю».

В українських реаліях для журналістів цінністю є творення саме якісної журналістики, орієнтованої не на російські приклади, а на Захід, а також не втрапляти у пастку російської мови, зауважив Анатолій Бондаренко. Зрозуміло, що за такої позиції кількість потенційних читачів зменшується, але при цьому з’являється ще одна площадка, орієнтована на українців.

«Також важливо розуміти, що якісне і «повільне» медіа скоріш за все буде неприбутковим, і йдеться не тільки про Україну, якісна журналістика в Америці теж не може на себе сама заробити», – додав експерт.

За таких умов важливою є підтримка держави, незалежних донорів, підприємців, читачів.

«Ми живемо у світі політичної «джинси», останні вибори показали, що 90% медіа займаються «джинсуванням» і в регіонах, і на центральному рівні», – додав Дмитро Тузов.

Тому для якісної монетизації важливим для медіа також є питання прозорості власності, ефірної «чистоти», дотримання принципів роботи і розуміння своєї цільової аудиторії.

У франківському, «Куфері» обрали модель співпраці саме з локальними громадськими організаціями та проєктами, а не з бізнесом.

«Запустити проєкт – це найлегше, що може бути. У момент запуску здається, що можна видихнути – ні, насправді все тільки починається, ви тільки починаєте плисти», – поділилася досвідом Софія Дейчаківська.

Повертаючись до цінностей, експерти зазначали, що основною цінністю будь-якого проєкту є команда та цінності, які об’єднують колектив – технічних моментів можна навчити.

«Навіть у Харкові дуже проблематично знайти тих, хто міг би стояти поруч із вами, зокрема ідеологічно, але можливо, особливо, якщо ці люди горять тим, що відбувається навколо. І це найперший компонент власного проєкту, навіть якщо ви стартуєте з медіа як з бізнесом», – сказала Наталія Курдюкова.

Андрій Сидоренко зокрема навчав розуміти, як, коли і про що важливо комунікувати у команді, як підтримувати колег, щоб уникнути вигорання і давати якісний зворотній зв’язок.

«Взаємопідтримка і якісний здоровий зв’язок формують психічне здоров’я команди. У цілому у нас немає культури приділяти увагу, але турбота про важливі для людини речі забезпечує взагалі бажання людини працювати і реалізовувати свій потенціал», – зауважив Андрій Сидоренко.

Стежте за новинами на сайті та Фейсбук-сторінці «Фундації Суспільність», аби дізнаватися про нові заходи для медійників.