Адреса
Головне бюро ГО «ФУНДАЦІЯ СУСПІЛЬНІСТЬ»
04050, Україна, Київ
вул. Академіка Ромоданова (Пугачова) 6/29, оф.45

Електронна пошта
souspilnistfoundation@gmail.com

Телефони
+38 044 483 03 72
+38 044 483 57 33

Як журналістам працювати з «холодною головою» в позаштатних умовах

Медіа, мета яких забезпечувати аудиторію якісною та оперативною інформацією, мають бути готовими до викликів і роботи в позаштатних ситуаціях. Позаштатні ситуації бувають різних типів – йдеться не тільки про воєнну загрозу, а й про роботу в умовах кібератак чи стихійних лих.

Як редакціям залишатися стійкими в умовах невизначеності, медіаексперти обговорили 25 січня під час онлайн-дискусії «Фундації Суспільність» «Робота медіа в умовах воєнної ескалації».

Планами дій (для) редакцій та журналістів в позаштатних ситуаціях поділилися: Олександр Мартиненко, «Інтерфакс Україна», Олексій Тарасов, «НВ», Наталія Гуменюк, Лабораторія журналістики суспільного інтересу, Незалежна медійна рада, Анастасія Шибіко, «Вільне радіо» в Бахмуті, Дмитро Хоркін, UA:Українське радіо, Ірина Земляна, Інститут масової інформації, Наталія Соколенко, «Українське радіо», Данило Мокрик, Bihus.info, Наталія Лигачова, «Детектор медіа», Олександр Пасховер, журналіст (донедавна «НВ»), Еміль Шлеймович, «Деталі», Ізраїль), Сергій Гранкін, 9 канал, Ізраїль.

В редакціях, представники яких долучилися до дискусії, є складений план дій на випадок непередбачуваних ситуацій.

Генеральний продюсер UA:Українське радіо Дмитро Хоркін розповів, що радіостанція має потрібне технічне забезпечення, аби продовжувати мовлення за будь-яких умов. Йдеться про налагоджену систему супутникового зв’язку, резервні центри мовлення, орієнтовний план мовлення за надзвичайної ситуації, а також детальний план дій для медійників.

А в «Інтерфаксі», окрім прописаного плану дій, створили «дзеркало» сайту на закордонних серверах та забезпечили редакцію генератором і життєво необхідними речами.

В умовах позаштатних ситуацій редакція має працювати як редакція, – відзначив Олександр Мартиненко.

Однак є багато журналістів, які не вміють працювати «в полях». Тому важливо говорити про безпекову, технологічну складову роботи та етичні стандарти, – зауважила Наталія Гуменюк, окреслюючи актуальність теми.

Упродовж двогодинного обговорення, експерти визначили основні превентивні правила, які допоможуть редакціям залишатися стійкими за нових викликів.

  1. Розробити разом із колегами детальний протокол дій за різних умов: в якому форматі працюватиме редакція, хто інформуватиме про події «з полів», як відбуватиметься передача інформації та, за потреби, переміщення членів команди на безпечну територію.

Життя та здоров’я працівників редакції — пріоритет, відзначили експерти.

Коли йдеться про роботу саме в «гарячих точках», на першому місці є безпека знімальної групи, далі – особиста безпека,  а зйомка, репортаж йдуть по важливості опісля, – додав Сергій Гранкін, який регулярно працює в зоні бойових дій.

  1. Забезпечити офіс редакції запасами пального, води та їжі. За можливості також генератором.
  2. Спільно пройдти курси з надання першої медичної допомоги та подбати, аби у всіх працівників редакції були власні аптечки.

Важливо, аби працівники мали ліки, які необхідні їм індивідуально. Якщо знаєте, що є проблеми з горлом, покладіть до аптечки ліки, які вам допомагають, – додала Ірина Земляна.

  1. Забезпечити працівників, які працюватимуть з зонах небезпеки, касками та бронежилетами, а також засобами зв’язку.
  2. Створити «дзеркало» сайту на безпечних закордонних серверах і подбати про безпечне зберігання важливих документів.
  3. За можливості подбати про супутниковий зв’язок.
  4. Пройти курси з фактчекінгу. Важливо знати, де правдива інформація, та протидіяти поширенню дезінформації.

Чому це важливо зробити? Складений план допоможе залишитися з «холодною» головою, – зауважила Наталія Лигачова.

Слайд галереїСлайд галереї

Подію організувала «Фундація Суспільність» за сприяння «Інтерньюз-Україна», «Детектора медіа» та Незалежної медійної ради.

Стежте за оновленнями на наших сторінках у фейсбуці та інстаграмі.