Адреса
Головне бюро ГО «ФУНДАЦІЯ СУСПІЛЬНІСТЬ»
04050, Україна, Київ
вул. Академіка Ромоданова (Пугачова) 6/29, оф.45

Електронна пошта
souspilnistfoundation@gmail.com

Телефони
+38 044 483 03 72
+38 044 483 57 33

Журналісти пройшли інтенсивне навчання у Школі стратегічних комунікацій та антифейку

4 грудня журналісти з усіх регіонів країни онлайн пройшли інтенсивне навчання у Школі стратегічних комунікацій та антифейку. 

Захід вкотре організувала Фундація Суспільність за сприяння інтернет-видання “Детектор медіа”, “Інтерньюз-Україна” та Незалежної медійної ради.

Цього разу лекторами стали Ольга Юркова, журналістка, співзасновниця StopFake, TED Fellow 2018 року, Дмитро Тузов, ведучий Радіо НВ, Дмитро Золотухін, засновник Інституту постінформаційного суспільства, ексзаступник Міністра інформаційної політики,  Андрій Сидоренко, керівник програми Care You Фундації Суспільність, Денис Губашов, аналітик видання Texty.org.ua, консультант із впровадження політики відкритих даних.

Ольга Юркова під час своєї лекції зауважила, що за шість років існування у StopFake перевірили десятки тисяч новин, спростували понад три тисячі фейків, двічі провели масштабні дослідження основних наративів, сформованих Росією щодо України, та визначили загалом 18 основних міфів, сворених російською пропагандою. Якщо узагальнити, то йдеться про:

  1. дискредитацію української влади,
  2. дискредитацію реформ та інституцій,
  3. погіршення стосунків із Заходом,
  4. те, що в Україні державний переворот і громадянський конфлікт,
  5. а Росія – миротворець, а не агресор.

“З цього випливає думка, що “Україна – це failed state” – тобто держава, яка не відбулася, держава-банкрут (у принципі це основна думка російської пропаганди). Потрібно дуже критично ставитися до таких закидів; хоча ми дуже любимо кричати “Зрада!”, треба все-таки зупиняти себе у такі моменти і шукати “перемоги”, тому що вони є”, – сказала Юркова.

Ольга Юркова та Дмитро Тузов, зокрема, навчали, як запідозрити фейк та які інструменти можна і потрібно використовувати у роботі для перевірки інформації: фото, відео, новин та навіть фільмів.

“Художні медіа також виконують інформаційно-пізнавальну функцію, тому – це моя думка – треба реагувати на все, що відбувається в медійному секторі, оскільки воно впливає на нас із вами: на наш мозок, на політику, на країни і так далі”, – зауважив Дмитро Тузов.

Дмитро Золотухін говорив про протидію дезінформації на державному, законодавчоиму рівні та роль медіа у цьому напрямку.

“Я дуже добре знаю, що дезінформація є частиною оперативної гри і спеціальних оперативних операцій, які проводять спецслужби. Не може журналіст за своїми внутрішніми концептуальними знаннями працювати з категорією, яка належить до світу спецслужб і є однією з основ світу спецслужб. Тому дуже скептично ставлюся узагалі до словосполучення “протидія дезінформації в медіа”. Я вважаю, що журналісти не мають протидіяти дезінформації, а якісно виконувати свою роботу”, – висловив думку Золотухін.

Денис Губашов говорив про відкриті дані, які існують сервіси на їхній основі та інструменти для візуалізації даних.

“Відкриті дані дуже рідко наносять шкоду, але вони створюють багато комфорту для життя – мають шалений акитикорупційний ефект – і допомагають зрозуміти, яка кардіограма у нашої держави”, – зауважив експерт.

Андрій Сидоренко ж розповів, як наш мозок працює з інформацією та поділився лайфхаками для щоденної роботи з інформацією. Зокрема, при роботі з відео і графічним контентом експерт радив знати власні тригерні теми та зважати на них, вимикати чи зменшувати гучність відео, у налаштуваннях зменшити розмір та прибрати автоматичне відображення відео, робити паузу кожні 30 хвилин:

“Чим довше ви сидите над одним сюжетом чи матеріалом, тим гірше мозок починає працювати, а отже й критичне мислення. П’ятихвилинні перерви допомагають мобілізуватися”.

Аби втрапити на наступну Школу стратегічних комунікацій та антифейку, слідкуйте за нашими анонсами у соцмережах та на сайті.

Цей захід став можливим за підтримки проєкту USAID «Медійна програма в Україні», що реалізується міжнародною організацією Internews, та за допомоги приватних благодійників.