Адреса
Головне бюро ГО «ФУНДАЦІЯ СУСПІЛЬНІСТЬ»
04050, Україна, Київ
вул. Академіка Ромоданова (Пугачова) 6/29, оф.45

Електронна пошта
souspilnistfoundation@gmail.com

Телефони
+38 044 483 03 72
+38 044 483 57 33

Про журналістські стандарти у час війни

У час війни журналісти зіткнулися з новими викликами, від вирішення яких залежить не тільки якість подання інформації, а й життя.

Як війна впливає на журналістські стандарти, обговорили під час онлайн-зустрічі 17 травня журналісти, військові аналітики, представники медіаорганізацій та науковці.

До обговорення долучилися: Отар Довженко, головний редактор «Детектор медіа», Сергій Стуканов, журналіст, ведучий ток-шоу «Громадська хвиля» та «Київ – Донбас», Тетяна Лебедєва, голова наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України, Андрій Філіпський, головний редактор газети “Репортер”, Іван Верстюк, автор журналу НВ, Євгенія Китаєва, воєнкор, Вікторія Романюк, редакторка StopFake, Віолетта Кіртока, журналістка «Цензор.Нет», Роман Головенко, медіаюрист Інституту масової інформації, Сергій Бондаренко, військовий аналітик, Руслан Стефанишин, військовий аналітик та Сергій Даниленко, голова правління “Фундації Суспільність”.

Модераторами виступили Тарас Петрів, Президент «Фундації Суспільність» та Дмитро Тузов, ведучий‌ ‌радіо‌ ‌НВ,‌ ‌медіаексперт‌ «Фундації Суспільність»,‌ ‌член‌ ‌Незалежної‌ ‌медійної‌ ‌ради‌‌.

Експерти відзначили, що за будь-яких умов журналісти повинні дотримуватися професійних стандартів: дбати про баланс думок та точок зору, оперативність подачі інформації, достовірність (посилання на джерела),  відокремлення фактів від коментарів та оцінок, точність подачі інформації та повноу  представлення фактів та інформації.

Під час війни ми повинні ретельніше дотримуватися стандартів. Матеріали, в першу чергу, не повинні шкодити обороні нашої країни. Тому військові повинні допомагати журналістам окреслювати ці оборонні кордони, – зазначив Отар Довженко.

 

Журналісти та військові – не антагоністи, а навпаки – люди, які наближають нас до перемоги. І журналістські матеріали можуть стати доказом в міжнародних судах – зауважила Тетяна Лебедєва.

Важливо:

  • навчати журналістів працювати під час війни;
  • формувати інститут репутації в медіасередовищі;
  • новини про загибель військових подавати після того, як військкомат повідомив рідних;
  • узгоджувати матеріали про військових перед публікацією;
  • перечекати, зібрати всі докази, і тільки після публікувати матеріал.

Людей потрібно готувати до роботи на війні. Питання інформаційного фронту дуже важливе, але робота має бути злагоджена та спланована, – додав Руслан Стефанишин.

Ігнорувати порушення журналістами професійних стандартів не можна. Потрібно фіксувати усі порушення, аналізувати та працювати над вирішенням цієї проблеми, зокрема реформуючи освітні програми.

Студенти вже зараз вивчають різні дисципліни: теорію комунікацій, міжнародну медійну аналітику та країнознавство. Ми маємо перед собою тих людей, які вже завтра будуть в інформаційному напрямку працювати, – сказав Сергій Даниленко.

Експертне обговорення організувала Фундація Суспільність за сприяння Internews Ukraine, Детектора медіа та Незалежної медійної ради.